Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poradil by mi někdo jak
Ukázat, že množina kladných realnych čísel tvaru
kde 
vybavená operací násobení tvoří grupu ?
jde mi spíš o to jak to zapsat, samozřejmě podmínky zda jde o grupu znám ale neumim to ukázat. POkud by se našla nějaká dobrá duše která by mi poradila tak budu rád. Díky
↑ informatik:
Na tvorbu grupy potrebuju byt splnene styri podmienky:
1.
To by nemal byt problem,
, kde prva aj druha zatvorka patri do Q, teda cely vyraz patri do danej mnoziny.
2. Asociativnost binarnej operacie, ta vsak vyplyva z toho, ze
je podmnozinou realnych cisel a ta je asociativna.
3.
Rozpisovat sa mi to moc nechce, ale vyjde, ze neutralnym prvkom je
, co taktiez patri do danej mnoziny.
4.
Nechce sa mi pocitat, ale vyjde to, skus si to :) Vyjdu dve rovnice a inverzne koeficienty si z nich vyjadris pomocou druheho cisla a mas vysledok. Moze byt? :)
ad 3) plyne z toho ze grupe realnych cisel ma jednicku a ta lezi v nasi mnozine
ad 4) overoval bych jenom inverzi z jedne strany, ta druha bude potom trivialni diky komutativite, kterou ta nase struktura zdedi, protoze to je podmnozina komutativni grupy. Nezapomente zduvodnit, ze ta inverze je kladne cislo

Pokud ukazujeme, že nějaká podmonožina grupy je grupa, pak stačí ukázat, že s každými dvěma prvky v ní leží i jejich součin a s každým prvkem v ní leží i jeho inverze. První vlastnost je splněna zřejmě, co se týče druhé -- inverze k a+b*sqrt(2) se prostě zapíše jako 1/(a+b*sqrt(2)) a po rozšíření a-b*sqrt(2) dostáváme, že výsledek leží v naší množině.
↑ Kondr:
to je pravda, taky staci dokazat ze soucin a*b^(-1) lezi v nasi mnozine.
nula v nasi mnozine neni. je to v tom zadani napsane (kladna cisla)
děkuji všem..už je mi to jasné, věděl jsem teoreticky co mám dělat ale nevěděl jsem jak to zapsat.díky

↑ robert.marik:Díky za upozornění, to jsem zase něco zeslonil.
↑ Kondr:
a co tohle zadání?
Najďete množinu reálných čísel takovou, že tato množina vybavená operací 
tvoří grupu
Díky

↑ informatik:
Všimneme si, že
Proto f(x)=x+1 je homomorfizmus mezi naší grupou a
.
Proto pokud je
grupa, kde
a
je násobení reálných čísel, pak
je grupa.
↑ Kondr:
Děkuji, a co když by to třeba nešlo rozložit na ten součin např.
nebo
Reseni, ktere na to jde jaksi primo za nosem jsem napsal zde. Jinak vrele doporucuju neposilat stejny priklad na vice mist, nebo, pokud neni vyhnuti alespon na predchozi vyskyt prikladu vlozit odkaz.

Pro libovolné k lze vztah
přepsat do podoby
,
Proto pokud je
grupa, kde
a
je násobení reálných čísel, pak
je grupa.
Hledání takových homomorfismů může usnadnit práci, ale Lishaakův postup funguje naprosto obecně.