Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
1. Urcete cisla a, b, c tak aby parabola y = ax^2 + bx + c prochazela body K[1,-3], L[0,-1] a M[2,-1]. Vysledek by mel byt a=2, b=-4, c=-1, ale jak to spocitat?:)
2. Vypocitejte delku tetivy, kterou parabola s rovnici y^2 = 12x vytina na primce P: 4x - 3y - 12 = 0. Vyjadril sem si y a dosadil do kvadraticke. Koreny me vysli 12 a 3/4, pocitam blbe nebo postup spatnej?:) Vysledek je 75/4.
3. Urcete vzajemnou polohu primky x = 3 - t, y= -1 +t a hyperboly 9x^2 - 4y^2 = 36 a vypocitejte souradnice pripadnych pruseciku. Diskriminant me vysel nula, takze je to secna, ale pak me nevysly ty pruseciky, a to je nejakej vzorec?:) m,elo by to vyjit takto P1[-26/5;36/5] a P2[2,0].
Diky vsem!
ad 1: dosadis postupne kazdy bod do rovnice paraboly a tim ziskas tri rovnice pro tri nezname a, b, c
ad 2: nejdriv musis spocitat pruseciky paraboly s primkou, tedy upravim rovnici primky a dosadim do rovnice paraboly - vypoctu pruseciky. pak uz je spocitam vzdalenost techto pruseciku
ad 3: pokud ti vysel pouze jeden koren, tak jsou dve moznosti: bud je to tecna a nebo secna rovnobezna s asymptotou, k rozhodnuti je potreba porovnat smernice asymptot a dane primky
Ani jedno mi furt nevychazi. U toho prvniho kdyz za a, b dosadim cisla z tech bodu tak mi vyjdou tri rovnice: 1) , 2)
a 3)
. Mam to dobre?
U druhyho mi po dosazeni vyjde a dva koreny 12 a 3/4 a to neni 75/4:)
U treti nechapu jak spocitat ty pruseciky, jak se vlastne pocitaj?
u toho prvniho prece dosazujes za x a y, takze dostanes rovnice pro a, b, c!
u toho druheho: koreny x = 3/4 a x = 12 jsou spravne, ale to jsou teprve x-ove souradnice pruseciku. musis dopocitat i y-ove souradnice a pak spocitat vzdalenost techto pruseciku, pak vyjde tech 75/4
u toho tretiho uz mas spatne dosazeni, protoze diskriminant nevyjde nulovy, bude to secna ve dvou bodech
1) Napište rovnici hyperboly, která má hlavní osu v ose x, vedlejší osu v ose y, asymptotu m: y= -x a platí e= 4odmocniny ze2.
2) Napište rovnici hyperboly, která má asyptoty totožné s osami souřadnic a prochází bodem M [-3;5].
3) Určete, pro které hodnoty parametru je kuželosečka o rovnici: (p+3)[tex]x^2+(p-2)[tex]y^2=[tex]p^2-1 hyperbola.
Potřebuji poradit s pár příkladama, kdybyste někdo věděl, jak na to, bylo by to super.(-:
Díky
1) pro rovnice asymptot plati y = -b/a * x, takze -b/a = -1, a dal plati ze e^2 = a^2 + b^2. kdyz tu soustavu vyresis si hotovej.
2) rovnice hyperboly je tady xy = k, kde k je jedina neznama. takze akorat dosadis cisla za x a y, ziskas k, a je to hotovy.
3) . hyperbola ma tvar
, takze nejdriv to asi vydelis p^2-1, pak budes zkoumat kdy ty cleny vyhovujou definici. to znamena
1. Napište rovnici paraboly, která má vrchol V [0;0] a ohnisko F [0;5].
2. Parabola má rovnici x2 = -8y. Určete souřadnice ohniska F a napište rovnici řídící přímky d.
3. Napište rovnici paraboly, která má osu totožnou s osou x, vrchol V = [0;0] a prochází bodem M [4;-6].
4. Napište rovnici paraboly, která má vrchol V [1;2] prochází bodem M [-4;3] a jejíž osa je rovnoběžná s osou x.
5. Parabola má rovnici x2 + 8y + 3x + 16 = 0. Určete souřadnice vrcholu V a napište rovnici řídící přímky d.
6. Určete, pro které hodnoty parametru q є R, je přímka y = 2x + q tečnou paraboly y2 = 4x.
7. Napište rovnici paraboly, která má osu rovnoběžnou s osou y a prochází body A [-2;-3], B [0;-7], C [1;-12].
je potreba vedet: parabola je mnozina vsech bodu v rovine, ktere maji od pevne daneho bodu a dane primky stejnou vzdalenost. tato primka se nazyva ridici a bod se nazyva ohnisko. dale parametrem nazveme cislo p, ktere je ciselne rovno vzdalenosti ohniska od ridici primky. pokud sestrojime usecku, ktera je kolma na ridici primku a jeden jeji konec nalezi ohnisku, pak stred teto usecky se nazyva vrchol paraboly a je vzdaleny od ridici primky i od ohniska o stejnou vzdalenost: p/2. vrcholova rovnice pro parabolu s osou rovnobeznou s osou x je , pro parabolu s osou rovnobeznou s osou y pak
.
ukazu prvni dva priklady, ostatni se udela velmi podobne s vyuzitim toho, co jsem napsal vyse.
ad 1. je zrejme, ze parabola ma osu rovnobeznou s osou x, p = 10, vrchol je V = [0, 0]. pak rovnice je .
ad 2. opet je zrejme, ze parabola ma osu rovnobeznou s osou y, p = 4, V = [0, 0]. pak F = [0, -2], rovnice ridici primky .