Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřeboval bych vysvětlit:
*Úlohy o společné práci
*Lineární rovnice
*Kvadratické rovnice
*Reálné funkce
*Sudé funkce
*Liché funkce
*Rostoucí funkce
*Klesající funkce
*Neklesající funkce
*Omezené funkce
*Kvadratické funkce
*Úlohy, kdy např. jedno auto vyjede rychlostí 50km/h z bodu A v 6:00 a druhé 85kn/h v 8:00. Kdy se potkají?
Vím, že něco tady na foru už je, ale ocenil bych, kdyby byl někdo ochoten rozepsat jednotlivé kroky, tzn. proč daný krok dělá.
↑ spike:
Zdravim :-)
je dobre, ze mas jasnou formulaci okruhu, co potrebujes vysvetlit. Obavam se, ze neni realne popsat dostatecne podrobne kazdou otazku.
Studijni material najdes jak v knizne podobe - staci treba i Matematika v kostce, take elektronicke zdroje :
- jak samotna stranka www.matematika.havrlant.net , tak i toto forum ma hodne prikladu vyresenych a vysvetlenych - staci pouzit tlacitko "hledat" nahore na strance, urcite si vyberes vhodny material a priklady.
- dalsi hodne dobry zdroj je tady : http://www.jreichl.com/matematika/vyuka/vyuka.htm
Muzes zkusit i toto - je zde ke stazeni ucebnice Petakove- prispevek 10 - muzes pocitat zadani z teto knihy nebo od pana Reichla a prubezne se ptat na neco konkretniho, staci udat cislo zadani a co neni jasne, nemusis prepisovat.
Urcite pomuzeme. OK?
Něco jsem našel, ale občas k něčemu budu mít pár otázek. Takže, už jsem docela pochopil úlohy o splečné práci, ale mám problém s tímto
Dvě stě krabic pracích prášků bylo v obchodě narovnáno ve třech hromadách. V první bylo o 13 více, než ve druhé, ve druhé hromadě jich bylo o jednu pětinu více, než ve třetí hromadě. Kolik krabic bylo ve které hromadě?
Zápis bych měl mít dobře, ale s tím zlomkem si nevím rady :(
↑ spike:
Zdravim :-)
mas tam pouze jednu nepresnost - o 1/5 vice - to znamena, ze je tam to, co na treti ( x krabic) + 1/5 z toho, co na treti, tedy
1/5 z x.
na druhe polici bude:
, muzes to zapsat take jako
.
V rovnici, kterou mas sestravenou jinak velmi dobre, pouze oprav na miste 1/5, ma tam byt
.
Rovnice se resi nasobenim kazdeho clena 5 (odstranujeme cislo 5 v jmenovateli zlomku).
OK?
D (f) - definicni obor funkce f
vyraz v zavorkach: x náleží (patří) do oboru realných cisel, existuje (je tam takove hranate obracene E, ze?) y, ktery náleží do oboru realnych cisel, takove, ze y se rovna "funkce od x".
OK?
↑ spike:
V některém tématu tu už jsou adresy na web s různými příklady, jeden co jsem z nich našel je zde: http://www.jreichl.com/matematika/vyuka/vyuka.htm
Najdi si tam ve sbírkách nějaké lin. a kvad. rovnice a napiš je sem, pak to bdue asi lehčí (má na výběr). Jinak nezapomeň, že tyto typy rovnic mohou být také s parametrem a nezapomeň také na nerovnice ;)
EDIT: Zlomek to vlastně ani moc nestíží ^.^
PS: Ještě by se ti k tomu mohli hodit třeba funkce..
↑ spike:
Tady jsou ty první dva, jestli z toho něco nechápeš, tak napiš co. (jestli je někde chyba, tak men prosím opravte a omluvte, není mi dobře :()
http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=aaulPiK3i5.jpg
ax^2+bx+c to je obecný tvar celé kvadratické rovnice. Řeší se přes vzorec x1,2 - najdu ti nějaký příklad a dám ti ho sem, aby jsi viděl jak, na ty funkce také chvilku počkej, něco tu někde mám..
Tady jsou dva příklady s kvadratickou rovnicí, první je jak jsi chtěl jednodušší, druhý je trochu delší, nebo zamotanější, nebo jak chceš...
Pozn: Zadání prvního příkladu je: Řešte v R a uveďte podmínky => http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=wggWo5boTg.jpg
Druhý příklad => http://imgupload.cz/muj.php?obrazek=VOgEQGenE6.jpg
U toho druhého příkladu má být ten první výsledek R-{-3/2}, nechápu proč jsem to včera psal jinak, ale až tak strašné na orapvu to není, jen necháš zmizet to plusko u Rka ;).
Add funkce:
Lineární funkce je vlastně přímka, která není rovnoběžná s osou x ani s osou y a můžeš ji vyjádřit ve tvaru: y=ax+b nebo asi lépe známé z analytické matematiky je tvar: y=kx+q (k směrnice přímky, q parametr určující posunutí na ose y).
Kvadratická funkce je zase známa ve tvaru f(x)=ax^2+bx+c, kde a!=0 (!= znamená: nerovná se).
Nejlepší bdue, když se podíváš na wiki - lineární a wiki - kvadratická. Ty moje popisi jsou asi spíše orientační, já se nikdy přesně v písmenech neshoduji s učebnicemi, ale snad jsem neudělal moc velké chyby (snad někdo opraví ;)).
PS: Stačilo ti to takhle? V tom druhém příkladě je vlastně zahrunto i pár kvadratických nerovnic, takže to máš vlastně o kousek rozšířené ;)
3)
Označíme x - počet mincí dvoukorunových
y - počet mincí pětikorunových
Celkový počet micí je 46 takže zapíšeme x + y = 46
Celková hodnota byla 149 Kč tj 2x + 5y = 149
Máme 2 rovnice o dvou neznámých
První rovnici vynásobíme číslem (-2) a takto upravenou rovnici sečteme s druhou rovnicí
-2x - 2y = -92
2x + 5y = 149
0x + 3y = 57
y = 57/3 = 19
Pětikorunových mincí je 19
Za y = 19 dosadíme do první rovnice a vypočteme x
x + 19 =46
x = 27
Dvoukorun je 27
27*2 + 19*5 = 54 + 95 = 149