Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 03. 2011 15:15 — Editoval kubow (23. 03. 2011 15:30)

kubow
Zelenáč
Reputace:   

[C++] Tangencialny priestor - mapovanie textury

Dobrý deň.

Mám problém pochopiť Tangenciálny prietor. Dajako som pochopil že ide o prenos z jedného surádnicového priestoru do ineho (apoň si to tak predstavujem). napríklad mam 2D súradnicový priestor pre texturu  a potrebujem pre daný bod z objektu naisť bod v texture. Našiel som pekne popísaný zdroj na http://www.blacksmith-studios.dk/projec … vation.php avšak mám len kopu otázok.

Čo je vstupom pre danú tangenciálnu rovnicu a čo výstupom?
Pri zistení bodu v priestore objektu b(bx, by, bz) ako nájdem korešpondujúci bod v 2D textúre.

EDIT: Jedná sa mi len o polygóny čiže plocha definovaná troma bodmi v priestore.

Ďakujem
JK

#2 25. 03. 2011 22:56

Lumikodlak
Místo: Praha
Pozice: Programator nebo tak neco :-)
Reputace:   19 

Re: [C++] Tangencialny priestor - mapovanie textury

S tangencialnim prostorem jsem se nikdy nesetkal, tak to, co napisu, ber s rezervou :-) . Z toho odkazu, co jsi posilal, se mi zda, ze se tam odvodi matice. Vstupem pro tu matici by mel byt bod v prostoru sveta, a vystupem bod v tom tangencialnim prostoru. Takze kdyz vynasobis bod v prostoru sveta tou matici, mel bys dostat bod v tangencialnim prostoru. Ten bod v 2D texture podle me dostanes tak, ze si zvolis ty c1, c2, c3 v prostoru textury, a jako T pouzijes vlastne souradnici S textury a jako B souradnici T textury. N to bude normala k te plose, takze treti souradnice c1, c2, c3 zvolis nulove, pro 2D texturu by stejne nedavala ta souradnice smysl. Z toho se vypocita ta matice (s tim, ze jeste mas body toho trojuhelniku v prostoru sveta). Takze pak by ti pro ty body mela ta rovnice (vynasobeni vektoru matici) davat vysledky b(bs, bt, 0) - bs a bt budou ty souradnice textury. Nerozumim tomu uplne dopodrobna, ale klidne se jeste ptej (jestli to porad potrebujes).

Zápatí