Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 03. 2011 12:01

bezdek36
Reputace:   

vzájmená poloha rovin

Dobrý den prosim o radu s příkladem :

jsou dány body L[3;-2;5], M[-2;5;-4] a rovina ró: x=1+t+s ; y=2-t-3s ; z=4+t-3s . Určete obecnou rovnici roviny tau ve které leží body L.M a která je kolmá na rovinu ró

já to zkoušel řešit tak že jsem si udělal vektorový součin těch dvou vektorů a dosadil bod ale nevychází mi to

• (téma jako vyřešené označil(a) bezdek36)

#2 24. 03. 2011 12:38

mikee
Veterán
Reputace:   12 

Re: vzájmená poloha rovin

↑ bezdek36:
Na parametricku rovnicu roviny potrebujeme jeden bod, ktory v nej lezi, a 2 smerove vektory. Ako bod mozeme zobrat lubovolny z bodov L, M. Jeden smerovy vektor bude urcite vektor LM, pretoze cela priamka LM musi lezat v rovine Tau. No a druhy smerovy vektor bude ten vektorovy sucin smerovych vektorov roviny Ro.
Uloha ma jedno riesenie za predpokladu, ze vektorovy sucin smerovych vektorov roviny Ro a vektor LM su linearne nezavisle vektory (t.j. jeden nie je nasobkom druheho). Ak su zavisle, tak priamka LM je kolma na rovinu Ro a uloha ma samozrejme potom nekonecne vela rieseni :)

#3 25. 03. 2011 09:38

bezdek36
Reputace:   

Re: vzájmená poloha rovin

↑ mikee:děkuju

Zápatí