Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potrebujeme sa dostať čo najskôr
do domu, ktorý je za žitným poľom.
Vyskladal som tento prípad tak, že iba
pomocou numeriky som dospel ku výsledku = priama cesta nie je tá správna voľba.
Nepoznáte prosím elegantnejšie riešenie? Aby boli prehľadnejšie vzťahy medzi veličinami ( hĺbka poľa, atd)
Ďakujem.
↑ pietro:
trochu prehľadnejšie riešenie
Akurát miesto nadšenca Pietra bežiaceho žitným poľom si predstav svetlo šíriace sa optickým prostredím :-)
EDIT: V uvedenom odkaze je chyba znamienka vo vyjadrení času. Má tam byť súčet dielčích časov.
↑ medvidek:Ahoj a ďakujem za Tvoj príspevok. Veď práve to žasnem,
1. idem cez pole ....Fermat
2. láme sa svetlo ..znovu
3. odraz svetla tiež..
4. pružný odraz, dokonale pružná zrážka (molekuly, gule na biliarde..)
všade sa objavuje tento princíp.
Nevyplýva to nejak z elementárnej podstaty niečoho univerzálneho?
==========
Ospravedlňujem sa za moje obmedzené vyjadrovacie schopnosti.
↑ pietro:
Ahoj, ja myslim, ze to bude ako s tym povestnym kladivom. Ked ho mas, vsetko vyzera ako klinec.
Dovolim si povedat, ze vacsina fyzikalnych teorii sa da formulovat takto "fermatovsky". Hovorime o principe najmensej akcie (na slovenskych univerzitach hovoria o ucinku namiesto o akcii).
Z pocutia viem (takze tomu nemusis verit), ze vsetky fyzikalne teorie sa takto formulovat nedaju. Ak chces filozofovat, mozes si z toho vziat, ze tie fyzikalne teorie nie su spravne. Alebo si mozes mysliet, ze priroda nastastie nie je taka jednotvarna, aby mala iba jeden zakon na vsetko. Alebo si mozes mysliet cokolvek ine.
U mna vitazi pristup "shut up and calculate", zvacsenie mikroskopu budem pocitat inak ako ucinny prierez produkcie fotonov pri anihilacii.
↑ perdy: Ahoj a dakujem za odpoved. Tiez ma Tvoj pohlad naviedol na kacirsku myslienku, preco prave matemaiku ako super silne kladivo pouzivam na poznanie kvantifikovatelnych javov, na ich modelovanie. Ale to je moj problem, kedze nepoznam nic ine a ani to co viem - zdaleka neovladam naplno.