Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nechýba na ľavej strane mínus?
↑ ExSh00t:
asi má byť alebo - a nechýbajú Ti tam i ? Mala by sa dať urobiť klasická skúška - ten Wolfram to má ozaj dáko divoko...
A neviem, či nevypadlo nejak0 riešenie po ceste...
Tá skúška je nejaká divná, moc tomu ani nerozumiem, lebo v živote som ešte nerobil skúšku u komplexných, ale aj tka mi pripadá, že tie korene nevýjdu.. Tak som porovnal výsledok wolframu a môj a myslím, že to mám dobre, len proste počítač to nechal v nejakom zložitom tvare, hneď pridám metodický postup.
EDIT:
WOLFRAM:

![kopírovat do textarea $z_1=\frac12(-2iz_2+\sqrt{1-8iz_2}+1) [2]$](/mathtex/78/7815ccc772a38ef2277905bd3057c30f.gif)
-vybral som si riešenie [1] a
;
-dosadil moje 
-a porovnal do rovnosti 

true

Má tam byť číslo 2?

A)
B)

-nemá byť v tom prípade ešte 
-už som z toho príkladu úplne mimo, ako som mal vedieť, že
má toľko možností, z toho predsa výjdu ďalšie ak budem dosádať
a
EDIT:
#dosadenie
do (1)

(ďalšia možnosť?)
#dosadenie
do (1)

-pre 1 a 0 skúška určite platí, ešte tie 2 treba overiť, to nie je normálnejší spôsob na počítanie? Lebo som sa musel pozrieť na tie rovnice aspoň z 5 uhlov, aby som vyvodil riešenia a možno nie sú všetky.
EDIT2: po skúške platia všetky 4 riešenia...
↑ ExSh00t:
To sa Ti len tak zdá - nemôžeš iba tak deliť nejakým číslom, keď nepoznáš jeho hodnotu. Keby si si to uvedomil, hneď by si prišiel na tie reálne korene.
(delil si číslom
).
Toto neviem, odkiaľ vzniklo...
, tak platí ten Tvoj prvý postup - aspoň si myslím, že už by to malo byť...
:-) ...: ) a odkiaľ mám vedieť, či
môže platiť? Či si to mám len skúsiť do rovnice? Môže sa stať napr., že tú 0 uvažovať nebudem? Aspoň tak som to pochopil treba si uvedomiť, že som delil neznámym číslom (s podmienkou, že je nenulové), vyskúšam ešte či môže byť nulové
, čiže rátam s týmito dvomi možnosťami. A čo ten reálny koreň 1? (ten som získal cez to moje trošku zdlhavé vyvodzovanie vyššie, za predpokladu, že
)
↑ ExSh00t:
Takéto rovnice sa riešia prevedením všetkých neznámych na 1 stranu (=0) a vyňatím...
Mne vyšla jednotka tak, že som uvažovala