Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, již několik dní se trápím se sestrojením grafu rozpoznávacího automatu, kterej by měl akceptovat řetězce znaků (a,b) kde rozdíl počtu znaku a a počtu znaků b je dělitelný třemi. Uloha je složitější kde budu dělat průnik grafů a graf splňující první podmínku mám hotovej ale toto ne a ne vyřešit. Díky moc za pomoc
Tohle bych asi dělal tak, že bych si napsal příslušnou gramatiku a pak to převedl na automat. Podle mě by gramatika měla vypadat nějak takhle:
S-> aA1 | bB1 | lambda
A1 -> aA2 | bS
B1 -> bB2 | aS
A2 -> aS | bA1
B2 -> bS | aB1
Převod už je pak triviální, za předpokldau, že je tahle gramatika správně, poprosil bych ještě někoho o kontrolu, z automatů už jsem toho spoustu zapomněl...
Automat jde napsat snadno přímo. Má tři stavy, řekněme E, A, B, které znamenají toto:
E ... rozdíl počtu áček a béček je je dělitelný třemi
A ... počet áček mínus počet béček je jedna modulo 3
B ... počet áček mínus počet béček je dva modulo 3
E je jediný vstupní i výstupní stav
Stačí jen snadno uvážit, jak se pod 'a' a 'b' mezi stavy přechází.
Příklad: ze stavu A se pod 'a' přejde do B a pod 'b' do E.
↑ Redby: Mé otázky směřovaly k tomu, má-li vůbec naději na úspěch hledat konečný automat, který rozpoznává pouze taková slova nad abecedou {a,b}, kde počet áček a béček je různý a přitom rozdíl jejich počtu je dělitelný třemi. Ale to je teď už asi jedno, tvá otázka je zodpovězena.
Stránky: 1