Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 03. 2011 19:14 — Editoval FliegenderZirkus (01. 04. 2011 15:34)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Newtonova metoda

Ahoj, mám soustavu dvou rovnic (WolframAlpha-obrázek):
$x^2+y^2-4&=0 \\
x^3-y+1&=0 $
Řeším ji v Matlabu Newtonovou metodou a chtěl bych na množině $\{ [x;y] \in \mathbb{R}^2: -5\leq x\leq5, -5\leq y\leq5 \}$ na grafu barevně vyznačit, které počáteční body iterace konvergují ke kterému ze dvou kořenů. Představoval bych si to tak, že budu pomocí dvou for cyklů procházet od bodu [-5;-5] s krokem 0,1 k bodu [-5;5], pak další „sloupec” od [-4,9;-5] do [-4,9;5] atd. a pro každý bod spočítám třeba 15 iterací Newtonovy metody. Po každé iteraci zkontroluju, jestli už nejsem blíž některému z řešení než např. 0,1 a jestli ano, tak příslušný startovací bod obarvím jednou nebo druhou barvou. Ve výsledku bych očekával nějaký obrazec se střídajícími se barvami. Jediné co kontroluju je jestli Jakobián soustavy není nulový, pro takové body vůbec metodu nespouštím. Nějaké obrázky mi to sice kreslí, ale z nějakého důvodu jsou určité oblasti úplně vynechané, např. i okolí jednoho z kořenů, kdy by metoda měla pro mojí nízkou požadovanou přesnost konvergovat už v nulté nebo první iteraci. V matlabu jsem začátečník, takže čekám nějakou programátorskou chybu spíš než matematickou, ale ani tu nemohu vyloučit. :-)

Tohle mi to kreslí:

Kód:

Díky za rady.

EDITACE:
Po opravení nějakých chyb a přidání podmínky, že když se bod dostane dál od počátku než 100 obarví se modře, mi to kreslí tohle:

Snad to je správně, označuju jako vyřešené.

• (téma jako vyřešené označil(a) FliegenderZirkus)

Zápatí