Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 04. 2011 17:40 — Editoval Clown (03. 04. 2011 17:52)

Clown
Zelenáč
Reputace:   

Pascal

zdravím lidi ve škole jsem dostal za úkol vytvořit v pascalu... jsou dána dvě kladná čísla, která představují délky stran obdélníka v centimetrech. Zjistěte, zda se jedná o čtverec, a vytiskněte zprávu ve tvaru:
Čtverec má délku strany ... cm.

Obdélník má délku strany a = ... cm a strany b = ... cm.

V případě obdélníka: vypíšete nejprve delší ze dvou stran i s jejich správným označením.

udělal jsem to takto:
var
a:integer;
b:integer;

Begin

writeln('Zadej stranu a: ');
readln(a);

writeln('Zadej stranu b: ');
readln(b);

if a=b then writeln('Ctverec ma delku strany ' + b + ' cm')
else begin
    if a>b then writeln('Obdelnik ma delku strany a = ' + a + ' cm a b = ' + b + ' cm')
    else writeln('Obdelnik ma delku strany b = ' + b + ' cm a a = ' + a + ' cm');
end;

End.

ale při compilaci mi to píše chybu v 3 řádku prvního sloupce, nevím co s tím. Jestli někdo víte kde je chyba tak bych vám byl zavázanej kdyby jste mi pomohli. Díky předem
zde celý popis chyby (obdelink ctverec.pas (3,1) fatal: syntax error , ";" expected but "indentifier A")

Když se to zasekne, pomozme tomu silou. Když se to ulomí, stejně to tam nemělo co dělat.
Kdo neumí, učí. A kdo neumí učit, učí tělák

• (téma jako vyřešené označil(a) Clown)

#2 03. 04. 2011 17:52 — Editoval OiBobik (03. 04. 2011 17:58)

OiBobik
Moderátor
Místo: Brno/Praha
Škola: MFF UK Mat. struktury
Pozice: student
Reputace:   82 

Re: Pascal

↑ Clown:

Mému kompilátoru (freepascal) se třeba nelíbila ta pluska ve writeln, musel jsem je nahradit čárkami, pak to jelo bez problému.

Možná se tomu taky nelíbí, že nemáš na začátku něco jako "program xxxxx;" kde xxxxx je název programu.

"The first rule of Tautology Club is the first rule of Tautology Club." [xkcd]

#3 03. 04. 2011 18:00

janca361
.

↑ Clown:

Code:

program ukol; {poznamka 1}
var a,b:integer; {poznamka 2}

begin
  writeln('Zadej stranu a: '); 
  readln(a);
  writeln('Zadej stranu b: ');
  readln(b);
  if a=b then writeln('Ctverec ma delku strany ',b, ' cm.') {poznamka 3}
            else begin
                     if a>b then writeln('Obdelnik ma delku strany a = ',a,' cm a b = ',b,' cm.')
                               else writeln('Obdelnik ma delku strany b = ',b,' cm a a = ',a,' cm.');
                   end; {neni nutne psat strednik}
end.

Poznámka 1: Název programu, nevím, jestli je to nutné, ale já ho vždy zadávám
Poznámka 2: Proměnné stejného darového typu stačí zadat takto: prvni_promenna,druha_promenna:datovy_typ Někdy si tak ušetříš spoustu psaní
Poznámka 3: Tady bude nejspíš zakopán pes. Příkaz výstupu: writeln('Retez_znaku(text_pro_vypis)',promenna
Míto tvého + patří ,

Nezkoušela jsem to, ale mělo by to chodit ;)

#4 03. 04. 2011 18:03 Příspěvek uživatele janca361 byl skryt uživatelem janca361. Důvod: Tazatel smazal příspěvek na který jsem reagovala

#5 03. 04. 2011 18:13

Clown
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji vám oboum za pomoc :) pro příště už vím :)

Když se to zasekne, pomozme tomu silou. Když se to ulomí, stejně to tam nemělo co dělat.
Kdo neumí, učí. A kdo neumí učit, učí tělák

#6 03. 04. 2011 18:13 — Editoval janca361 (03. 04. 2011 18:14)

janca361
.

↑ Clown:
Skvělé. Hodně štěstí při dalším snažení.

Jinak pokud to tady považuješ za vyřešené označ za vyřešené ve svém prvním příspěvku ;)

Zápatí