Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 04. 2011 11:26 — Editoval Baktor (04. 04. 2011 11:29)

Baktor
Zelenáč
Reputace:   

Integrál pomocí mocninných řad

Zdravím, potřebuji prosím poradit co nejrychleji jak vypočítat tento příklad:

Vypočítejte s přesností na tři desetinná místa integrál:

http://www.wolframalpha.com/input/?i=in … rom+0+to+1

funkci rozložíte do mocninné řady. Prověřte platnost podmínek, které tento postup
umožňují.

Někdo už sem stejný příklad dával nedávno, ale ta rada mi moc nepomohla. Zkoušel jsem už všechno, pořád mi to nevychází, potřeboval bych přesný postup a ověření těch podmínek, moc byste mi pomohli. Děkuji mockrát!

#2 04. 04. 2011 12:01

Honzc
Reputace:   243 

Re: Integrál pomocí mocninných řad

↑ Baktor:
Čemu nerozumíš?
rozvoj fce cos(x) lze najít na mnoha místech (např.Zde)
Uděláš rozvoj cos(x) odečteš 1, podělíš x^2 a dostaneš úplně jednoduchou mocninnou řadu. Tu zintegruješ člen po členu a vezmeš tolik členů, aby výsledek byl přesnější než požadovaná přesnost.
Platnost podmínek si už udělej.

#3 04. 04. 2011 15:40

Bibo
Zelenáč
Reputace:   

Honzc: Mohl by si prosím ještě poradit jaké mají platit ty podmínky, aby mohl být použit tvůj postup. Jediné co mě napadá, že řada musí být konvergetní, ale to si nejsem jistý.

#4 04. 04. 2011 16:51

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Bibo:
K tomu, abychom mohli funkční řadu integrovat člen po  členu, samotná její konvergence nestačí .

Avšak velmi názorně platí:

Konverguje-li řada   $\sum_{n=1}^{\infty}f_n(x)$  spojitých funkcí na uzavřeném intervalu [a, b]  stejnoměrně, potom

$\int_a^b\sum_{n=1}^{\infty}f_n(x)\,\mathrm{d}x=\sum_{n=1}^{\infty}\int_a^bf_n(x)\,\mathrm{d}x$ .

Zápatí