Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 04. 2011 21:27

agnusxx
Reputace:   

Hloubka potopení předmětu & vypočet tepla při tření objektů

Zdravím,
Mám 2 ulohy s kterými bych potřeboval pomoct,
1:člověk který važí 70kg se rozhodl skočit ze skály do vody, z místa kde skáče je to 15m až po hladinu vody do které skáče, potřeboval bych spočítat do jaké hloubky se potopí pokud by skočil do vody a)placáka b)šipku .

2:Hledam vzorec kterým bych spočítal teplo které vytvořím třením 2 ruznych objektu, a nebo jeste lepe když o sebe třu nějaké 2 objekty tak jejich narust teploty(o kolik se oteplí) za urcity čas.

Předem děkuji za pomoc, zde přidavam moje teoreticke rešení prvniho prikladu avšak jen část a nevim zdali je dobře

1:takže mame člověka o hmotnosti 70kg, F=mg = 70*9,81=686,7N, Skáče z výšky 15 metru jeho počáteční rychlost je nula beru volný pád.
v=sqrt(2gh)=17,15m/s = 61,7km/h takze jeho dopadová rychlost kterou dopadne na hladinu bude něco přes 60km/h. Tak a ted jsem se pokusil spočítat tlak ktery na něj bude pusobit pokud skočí a)placáka a za b)šipku zvolil jsem jeho rozměry výška 1,75m a šírka 0,48m = beru ho jako obdelník a jeho obsah spočítam a*b =1,75m*0,48=0,84m^2 (todle beru jako placaka) dosadim do vzorce pro tlak>
p=F/S=686,7/0,84 = 817,5 Pa to by měl byt tlak ktery na něj bude pusobit kdyz se rozplacne o hladinu,ale to mi moc neříká potřeboval bych to k něcemu prirovnat z praxe, třeba bude to takovy tlak jako když spadne z X metru na beton atd. za b) šipku bral jsem menší plochu výška 0,2m a širka 0,48 zase vypoč. obsah to je 0,096m^2 a dosadim do vzorce p=F/S = vyšlo mi 7153,1 Pa , nejsem si tim jisty podle me kdyz v prvnim pripade pusobi na tu vodu vetsi plochou měl by byt vetší tlak. Tak zde jsem se dostal ale nevím jak vyřešit tu hloubku do ktere se potopí s tim bych potreboval pomoct, pripadně opravit tyhle bludy pokud tam je chyba

Předem děkuji.

Zápatí