Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
Mám 2 ulohy s kterými bych potřeboval pomoct,
1:člověk který važí 70kg se rozhodl skočit ze skály do vody, z místa kde skáče je to 15m až po hladinu vody do které skáče, potřeboval bych spočítat do jaké hloubky se potopí pokud by skočil do vody a)placáka b)šipku .
2:Hledam vzorec kterým bych spočítal teplo které vytvořím třením 2 ruznych objektu, a nebo jeste lepe když o sebe třu nějaké 2 objekty tak jejich narust teploty(o kolik se oteplí) za urcity čas.
Předem děkuji za pomoc, zde přidavam moje teoreticke rešení prvniho prikladu avšak jen část a nevim zdali je dobře
1:takže mame člověka o hmotnosti 70kg, F=mg = 70*9,81=686,7N, Skáče z výšky 15 metru jeho počáteční rychlost je nula beru volný pád.
v=sqrt(2gh)=17,15m/s = 61,7km/h takze jeho dopadová rychlost kterou dopadne na hladinu bude něco přes 60km/h. Tak a ted jsem se pokusil spočítat tlak ktery na něj bude pusobit pokud skočí a)placáka a za b)šipku zvolil jsem jeho rozměry výška 1,75m a šírka 0,48m = beru ho jako obdelník a jeho obsah spočítam a*b =1,75m*0,48=0,84m^2 (todle beru jako placaka) dosadim do vzorce pro tlak>
p=F/S=686,7/0,84 = 817,5 Pa to by měl byt tlak ktery na něj bude pusobit kdyz se rozplacne o hladinu,ale to mi moc neříká potřeboval bych to k něcemu prirovnat z praxe, třeba bude to takovy tlak jako když spadne z X metru na beton atd. za b) šipku bral jsem menší plochu výška 0,2m a širka 0,48 zase vypoč. obsah to je 0,096m^2 a dosadim do vzorce p=F/S = vyšlo mi 7153,1 Pa , nejsem si tim jisty podle me kdyz v prvnim pripade pusobi na tu vodu vetsi plochou měl by byt vetší tlak. Tak zde jsem se dostal ale nevím jak vyřešit tu hloubku do ktere se potopí s tim bych potreboval pomoct, pripadně opravit tyhle bludy pokud tam je chyba
Předem děkuji.