Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím moc o pomoc s následujícím problémem
Vysvětlete, proč pro každé n existuje nedeterministický automat An s n stavy takový, že
minimální deterministický konečný automat přijímající L(An) má 2^n (dvě na n-tou) stavů.
Přečti si závěr kapitoly 2.1.4 na straně 21,22 zde (soubor progr.jazyky.pdf). Myslím, že tam je vysvětlení.
↑ gladiator01:
Jako toto mi je všechno jasné, ale nevim jestli neni zaludnost v otazce : vysvetlete proc minimalni dka prijimajici stejny jazyk jako ten nka má
2 na ntou stavu. jaksi mi tam chybi slovicko nanejvys 2 na ntou stavu. protoze on jich muze mit klidne n.
Tak já teda nevím, třeba někdo jiný.
Priznam se, ze tomuto tematu temer nerozumim :-) mozna si to jeste vic proctu. Ale napada me: v otazce je "proč pro každé n existuje nedeterministický...", cili bych to chapal, ze sice ten prijimajici automat muze mit obecne n stavu, ale existujou i nedeterministicke automaty, jejichz prijimajici deterministicky jich musi mit minimalne 2^n. Tak mozna uvest priklad, jak pro dane n by ten nedeterministicky automat musle vypadat. Ale jak uz jsem psal, ty materialy sice jsem videl, ale zatim tomu skoro vubec nerozumim :-) tak mozna placam nesmysly.