Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, dnes Vás tady zásobuju :D
Ještě mám jeden dotaz Našla jsem tu příklad:
rozhodněte, zda množina všech reálných fcí f(x)= ax^3+bx+c kde a,b,c náleží R tvoří vektorový prostor nad R ( s operacemi sčítání fcí a násobení fcí číslem)
Mám podobný příklad : rozhodněte, zda množina všech reálných fcí f(x)= ax^4+bx^2+c kde a,b,c náleží R a zároveň a se nerovná 0,
tvoří vektorový prostor nad R ( s operacemi sčítání fcí a násobení fcí číslem)
Je nějaký rozdíl v řešení?

↑ hauzyna:
Rozdíl v řešení není, ale možná ve výsledku ; )).
Existuje nějaká funkce a skalár, příp. dvojice funkcí, z uvažované množiny, takové, že výsledkem operace, provedené na těchto dvou funkcích (nebo na funkci a skaláru) je nějaká funkce, která už do uvažované množiny nepatří?

↑ hauzyna:
Uvaž skalár r=0.
↑ OiBobik:
tak teď se motám... v tu chvíli se dostanu na nulovou fci ale ase nesmí rovnat nule, takže sem venku?

↑ hauzyna:
Přesně tak. ; ))
Šel by najít i příklad, kdy by funkce nebyla nulová, ale a ano.
Např:
f1(x)=x^4+3x^2+1
f2(x)=x^4+x^2+1
(f1-f2)(x)=2x^2
To jen tak na okraj.

↑ hauzyna:
To bylo jen tak na okraj, tys jenom zněla, že se ti ten příklad nulové funkce z nějakého důvodu nelíbí.
Ověřili jsme tedy, že vyšetřovaná množina není uzavřena na příslušné operace (výsledkem příslušných operací může být funkce, která do uvažované množiny nepatří). Tvoří tedy vektorový prostor, nebo ne?

↑ hauzyna:
Supr. ; ))
Tak, to je tedy vyřešeno, ne? Pokud nejsou ještě dotazy, označ, prosím, téma jako vyřešené.