Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 04. 2011 10:52

NetFenix
Reputace:   

turingův stroj - zleva omezená páska

Mějme standartní TS  $M=(Q, \Sigma, \Gamma, \delta, q_0, F)$. Sestrojme k němu TS M', který předpokládá pouze pravostraně nekonečnou pásku. Tedy z nejlevější buňky nemůže přejít doleva a přesto simuluje stroj M.

Způsob konstrukce:

$Q'=\{q_0', q_1\}\cup\{q_x| x \in \Sigma\}\cup\{q_U| q \in Q\}\cup\{q_D| q \in Q\}$
$\Gamma'=\Sigma\cup(\Gamma\times\Gamma)\cup\{c,\Box \}$
$F'=\{q_U|q \in F\}\cup\{q_D|q \in F\}$
$\delta'(q_0',x)=(q_x,c,+1)...$ pro $x \in \Sigma $
$\delta'(q_x,y)=(q_y,(x, \Box),+1)...$ pro $x,y \in \Sigma $
$\delta'(q_x,\Box)=(q_1,(x, \Box),-1)...$ pro $x \in \Sigma $
$\delta'(q_1,z)=(q_1,z,-1)...$ pro $z \neq c $
$\delta'(q_1',c)=((q_0)_U,c,+1)...$

Obrázkem znázorněte pásku, doplňte instrukce tak aby M' skutečně simuloval M (U v indexu znamená up a D znamená down).

----------------
Čili je mi asi jasný, jak bude fungovat stroj se zleva omezenou páskou:

Zkrátka budu mít dvě pásky. Obě dvě tedy zleva omezené. Budu-li v horní a půjdu doprava, skutečně po pásce půjdu doprava, pokud půjdu doleva, půjdu doleva. Ovšem na začátku pásky budu mít nějaký speciální znak z páskové abecedy, který mi řekne, že jsem dorazil na konec a přepne se na spodní pásku. Ve spodní pásce budou ale otočené směry. To znamená, že jestliže půjdu doleva tak na pásce půjdu doprava a naopak. Pokud opět dojdu nejvíc vlevo na pásce, přepnu se zpátky na horní pásku.

Takhle nějak si představuju, že by to snad mohlo fungovat a snad se i po mě něco takového chce v této úloze. Ale nevím jak to napasovat na tyto instrukce, popřípadě co vůbec ty instrukce znamenají.  (ještě v zadání to c je přeškrtnuté, jestli to má nějaký vliv)

Nemohl by mi prosím někdo poradit. Moc děkuji...

Zápatí