Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mějme standartní TS . Sestrojme k němu TS M', který předpokládá pouze pravostraně nekonečnou pásku. Tedy z nejlevější buňky nemůže přejít doleva a přesto simuluje stroj M.
Způsob konstrukce:
pro
pro
pro
pro
Obrázkem znázorněte pásku, doplňte instrukce tak aby M' skutečně simuloval M (U v indexu znamená up a D znamená down).
----------------
Čili je mi asi jasný, jak bude fungovat stroj se zleva omezenou páskou:
Zkrátka budu mít dvě pásky. Obě dvě tedy zleva omezené. Budu-li v horní a půjdu doprava, skutečně po pásce půjdu doprava, pokud půjdu doleva, půjdu doleva. Ovšem na začátku pásky budu mít nějaký speciální znak z páskové abecedy, který mi řekne, že jsem dorazil na konec a přepne se na spodní pásku. Ve spodní pásce budou ale otočené směry. To znamená, že jestliže půjdu doleva tak na pásce půjdu doprava a naopak. Pokud opět dojdu nejvíc vlevo na pásce, přepnu se zpátky na horní pásku.
Takhle nějak si představuju, že by to snad mohlo fungovat a snad se i po mě něco takového chce v této úloze. Ale nevím jak to napasovat na tyto instrukce, popřípadě co vůbec ty instrukce znamenají. (ještě v zadání to c je přeškrtnuté, jestli to má nějaký vliv)
Nemohl by mi prosím někdo poradit. Moc děkuji...