Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mam problem s nasledujicim prikladem:
necht B=((1O1),(110),(011)) je ortonormalni baze vzhledem ke skalarnimu soucinu . na R
spocitejte (101) . (111) a (211) . (231)
vim jak to resit ale nemuzu prijit na nasledujici: kazdy z tech vektoru vzhledem k te bazi mi vychazi jinak nez ma
napriklad 211 vzhledem k bazi B ma vyjit 110
z mych poznamek se ma vynasobit 211 kazdy z vektoru te baze B takze: 2x1+1x0+1x1, 1x2+1x1+0x1 atd...ale neyjde mi ten vysledek co ma...poradite mi prosim nekdo?
dekuju moc

↑ hessyk:
Nevím, jestli chápu dotaz, ale pokud ti jde o určení souřadnic vektoru vzhledem k bázi B:
Souřadnice vektoru (2,1,1) jsou skutečně (1,1,0). Souřadnice vlastně říkají, kolikrát máš vzít který ten bázový vektor a sečíst to, aby ti vyšel původní vektor (tedy vektor (2,1,1) ).
Přitom platí (2,1,1)=1*(1,0,1)+1*(1,1,0)+0*(0,1,1).

↑ hessyk:
Jistě, že existuje. ; ))
Máš bázi
(nelekej se, že ji píšu do kulatých a ne do slož. závorek - chci tím jenom naznačit, že je nějakým určitým způsobem uspořádaná), chceš najít souřadnice vektoru a vzhledem k této bázi, hledáš tedy aritmetický vektor
takový, že:
Což je zřejmě nehomogenní soustava n rovnic o n neznámých.
Mimochodem, protože soustava rovnic má řešení právě tehdy, když sloupcový vektor pravých stran je LK sloupcových vektorů nalevo, máš tím zajištěno, že vektor bude mít souřadnice vzhledem k bázi právě tehdy, když patří do prostoru, generovaného danou bází. Navíc, jelikož je hodnost matice dané soustavy n (bázové vektory jsou z definice lineárně nezávislé), pak dimenze řešení bude n-n=0, tedy řešení bude právě jedno - to ti zaručuje jednoznačnost souřadnic vzhledem k bázi. ; ))
Jo a ještě poznámka: V zápisu výše může mást skutečnost, že vektory a skaláry nejsou nijak rozlišeny, tak je potřeba si uvědomit, že b1 ... bn a a jsou sloupcové vektory, x1 ... xn jsou skaláry (jednotlivé složky výsledných souřadnic).
ja to v tom porad nevidim...mohl bys mi napsat presne jak se to pocita v na tomhle priklade?
ja sem mel za to ze kdyz hledam souradnice vektoru 211 vzhledem k ty bazi B tak pocitam nasledovne:
2x1+1x0+1x1, 1x2+1x1+0x1, 2x0+1x1+1x1 a to je 332 a ma vyjit to 110 a ja porad nevim jak se k tomu v tomhle priklade dopracuju tak, abych nemusel si to vyzkouset ci logicky odvodit...proste jak se to vypocita presne..
diky moc

↑ hessyk:
Tak tedy například vektor (2,1,1) vzhledem k dané bázi B.
Vím, že souřadnice budou tvaru (x1,x2,x3) a že platí:
Odtud
No a souřadnice vektoru vzhledem k bázi není nic jiného, než řešení této soustavy tří rovnic o třech neznámých.