Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
jsem tu naprosto nová, ale přesto doufám, že mi někdo z Vás, chytrých hlav, pomůže... Bereme ve škole lomené výrazy a já je jaksi naprosto nechápu...
Když mám výraz typu
1
__
r-1
... Dá se to řešit jako rvnice:
r - 1 ≠ 0 / +1
r ≠ +1
Ale toto nechápu např:
-1
___
2ax
... To pomocí rovnice vypočítat nedokážu.... Předem moc díky.
2ax ≠ 0
toto nastane, když a≠0 a x≠0. Pro a=0 tedy není výraz definován nikdy, pro a≠0 je definován jen když x≠0.
Nejmensiho spolecneho jmenovatele pro jistotu , at je to zretelne
.
Podminky resitelnosti zjistis snadno: , tedy . Odtud podminky .
PS: Pod svorkou mam napsano rovnitko s uvozovkama ("="). To proto, ze plati pro takova cisla d, ktera jsou ruzna od dvojky. V opacnem pripade dostavam tzv. neurcity vyraz .
Marian
Máme d zákusků, sníme jeden (máme jich d-1) a pak sníme další (máme jich d-1-1). To je ale to samé, jakobychom snědli dva najednou, pak nám jich zbude d-2. Proto d-1-1=d-2.
Ověřeno experimentálně ;)
pro pmarek, chapu, nevadi, jen mi bylo divne, co to tema dela v casti Zakladni skola :-)
Mas resit zlomek, ktery se ma rovnat 0, jelikoz ale nulou delit nesmime, tak si rekneme, ze zlomek se rovna 0, kyz citatel je 0, ale jmenovatel nesmi byt 0, tj:
3x = 0, odsud mame x = 0
2y se nerovna 0, y nesmi byt 0 ( y nalezi R bez {0})
↑ gadgetka: Děkuju moc, snažím se tomu porozumět, ale moc mi to nejde. Iveta