Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Dajik: Zdravím, řekla bych, že řešení kolegy má asi překlep:
toto je v pořádku, další pokračování už by nemělo být (nejde vytknout ms, když není v každém ze sčítanců).
Snad ještě poslední úprava: ).
Podmínky od Honzy jsou stanoveny v pořádku.
Souhlasí?
Ten druhý zkus sama - společný jmenovatel je .
Edit: Omluva kolegyňce, že jsem prozradila jmenovatel. Z určitých zásad (možna obtižně pochopitelných a vysvětlitelných) nepoužívam tlačitko "skryt" při řešení.
↑ jelena:
Zdravím a děkuji za opravu, po včerejší MEGA-Akci jsem tak zmatenej, že už dnes přestávám myslet.
Jdu si kreslit do AutoCADu, nebo dělat prezentaci :-)
↑ KennyMcCormick:Díky.A co tuto. A na druhou+AB"B na druhou+AB.Společný násobek a dělitel mnohočlenů.Dík
↑ Matas:
Ty uvozovky, co to znamená?
↑ Matas:
To je Nejmenší Společný Násobek a Největší Společný Dělitel :))
↑ KennyMcCormick:A jak k tomu přídu.Já to dělal jako A na třetí+B"B na třetí+A. Je to tak?Nebo jak je celí postup?
↑ Matas:
Nejdřív první výraz rozložíš na a(a+b) a druhý výraz na b(a+b). Nejmenší společný násobek je potom a*b*(a+b) a největší společný dělitel a+b. Podívej se na českou Wiki na stránku http://cs.wikipedia.org/wiki/Nejmen%C5% … C3%A1sobek. Kontrola: NSN(a,b)*NSD(a,b)=a*b
↑ KennyMcCormick:(2a+2b,a na druhou+ab,ab+b na druhou)jak na tuto.To mám co dělat se přes víkend šprtat!!!!!!!!
↑ Matas:
Ten první rozložíš na 2(a+b), druhý na a(a+b) a třetí b(a+b). Nejmenší společný násobek bude 2ab(a+b) a největší společný dělitel a+b. Je to totéž, jako když počítáš s normálníma číslama, jenom to nerozkládáš na prvočísla, ale na členy.
↑ KennyMcCormick:Ještě bych poprosil o jeden.(2a+6,3a+a na druhou,4a na druhou+12a,a+3).A už toho budu mít pro dnešek až až
↑ Matas:
Člověče, snaž se pochopit, jak se to počítá. Umíš vypočítat NSN a NSD pro obyčejný čísla? Jestli jo, dělej to úplně stejně s těma výrazama, jenom si představ, že a a b jsou prvočísla. A když ne, najdi si to v učebnici nebo v tom odkazu, který jsem ti poslal předtím.
první výraz -> 2(a+3)
druhý -> a(3+a)
třetí -> 4a(a+3)
čtvrtý -> a+3
Nejmenší společný násobek je 4a(a+3) a největší společný dělitel a+3.
↑ KennyMcCormick:Já to věděl,že sem úplně tupej.Ale moc amoc dík za pomoc.O víkendu se našprtám a to by bylo aby ne.......Dík
↑ Matas:
Žádný problém.