Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑↑ Doxxik: :-) Tak máme stejný výsledek :-D, tak by to mohlo být dobře.
↑↑ Doxxik:V pohodě. Jen pro nás (majitele pidi notebookových obrazovek) prosím o rozdělení řádku. Já výsledek vidím, jen když si ho zkopíruju do textového pole.
Výsledek mám stejný, tak to bude nejspíš správně.
↑ Honza Matika: tak to jsem rád, že jsem se k něčemu dopracoval :)
↑ Tychi: opraveno
jinak mám obrazovku taky 15,6" rozlišení 1366x768px a taky se mi nezobrazí celý (nějak jsem to neřešil, říkal jsem si, že možná ostatní mají větší rozlišení).. možná to souvisí s maximální šíří stránky(?), které je nastavena adminem.. (jen dohad)
Doxxik
omlouvám se, ale při kontrole příkladu jsem si všimla, že jsem příklad zapsala špatně, tudíž nemohl vyjít, tak jak si myslím - tedy to nejspíš také nevyjde, ale třeba .... :o))
x-3 5x x
------ + ------ - ------- a ten mi vyšel 3xna druhou - 5x - 12
x-2 xnadruhou - 4 x+2 --------------------------
4 - xna druhou
↑ kako:Není, v druhé závorce je před zlomkem mínus, musíš tedy změnit všechna znaménka a ne jen jedno. A další úpravy první závorky jsou taky pochybné, např. 
Co se týče druhého příkladu, tak můžeš ještě ve jmenovateli vytknout (-1) a pak zkrátit, co půjde.

↑ kako: Ten první máš špatně. Když sčítáš druhý zlomek, tak společný jmenovatel je dobře, ale pak je tam
a právě je lepší psát to takle v záorkách, protože nakonec z toho bude
a ne -x+4 jak tam máš psáno.
Edit: :o) Pomalej :-)
A u toho druhého je to dobře, jen nevím, kde si vzala ty podmínky. je tam
a z toho
a 
A měl by vyjít
, protože to půjde ještě krátit.