Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ kako:Jen trošku zbytečnou úpravou ses dostala ke správnému výsledku, ve druhém kroku je vidět, že se třetí zlomek od druhého odečte a nezbyde po nich nic. Ale jako procvičení spol. jmenovatele, násobení a krácení to bylo dobré(o:
tohle neplatí: (20x-12)=4x(5x-3)....4x(5x-3)=20x^2-12x.
Jen dodám, že výsledek se má rovnat x/4 a podmínku máš také špatně...ve jmenovateli nesmí být 0, pokud za 0 dosadíš 0, tak ani jeden jmenovatel se 0 rovnat nebude, čili x může nabývat hodnoty 0.
Dobrý den , jsem na tomto foru poprve , a nevím si rady :(
Lomenné výrazy bereme takřka od začátku školního roku , a já opravdu nechápu , oč v tom jde.
5b/b-a - 3 = ? Vím akorát že pod 3 si můžeme napsat 1 .. nevím postup - co cím násobit , dělit .. Vzorce umim , ale i přesto ty přiklady nevyřeším.
Prosím mohl by ste někdo napsat PLNOpaticky postup těchto přikladů ? Prosím
3a+12/a-5 - 3+ab/ab-5b = ?
a/a+b - a+b/a = ?
a+1/3a(na druhou)-3a - 2/a-1 = ??
Za nedlouho přijde čtvrtletní práce z matematiky , a já umím prd ..
Moc ocením když mi to někdo vysvětlí :)
Kukuju :)

Doplň závorky nedá se v tom vyznat, a příště si založ vlastní téma, myslíš, že když budeš na deváté stránce tak si tě někdo všimne?