Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, potřebuji pomoc s jednou slovní úlohou na výrokovou logiku ... snažila jsem se už i o nějaké řešení, ale asi je to špatná cesta ... logicky mi přijde, že když navázala červené růže, tak to splnilo obě přání zákazníků, ale nevychází mi to v tabulce
příklad:
Dva svatební svědci objednávají kytici:
Prodavačka: „Máme bílé, červené i růžové růže. Doporučuji kytici bílých růží.“
1. Svědek: „Já si představuji kytici, v níž jsou květy růžové, nesmí v ní však být žádný červený nebo by se mi líbila kytice ze samých červených květů, ale pochopitelně v ní nesmí být ani jeden bílý.“
2. svědek: „S tím nesouhlasím. Nejhezčí by byla kytice z bílých růží, v níž by nebyla žádná červená, nebo je tu ještě jedna možnost. Vyhovovat bude kytice z červených růží, v níž nebude žádná růžová.“
Prodavačka nakonec připravila kytici z červených růží. Vyhověla přáním obou svědků? Jakou kytici mohla připravit, aby splnila oba požadavky?
Můj pokus o řešení:

↑ Disi77:
máš špatně konjunkci: R ^ neg Č a i u dalších... jednička má být pouze pokud jsou oba pravdivé
↑ Aquabellla:
díky ... měla jsem to na škole před hodně dlouhou dobou a opsala jsem si tu tabulku z internetu a zřejmě špatně ... ještě jednou díky, kuknu na to

↑ Disi77:
tabulka je správně...
pro výchozí B=0, Č=1, R=0 (druhý řádek) je pravdivostní hodnota pro přání 1 i 2 i pro výsledek stejná - to jest jednička
↑ Aquabellla:
aha ... už je mi to jasné ... díky všem za pomoc