Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pěkné poledne, narazil jsem na dva příklady, které mi nedají spát. Nepomohl by mi někdo? Lámu si nad nimi hlavu už tři dny... Díky moc:
1) Na hromádce je n sirek a dva hráči se střídají v jejich odebírání. Každý hráč
má ve svém tahu povoleno odebrat pouze 1 nebo 2 sirky. Prohraje ten, kdo
nemůže dále táhnout. Charakterizujte (tedy popište) všechna n 2 N, pro
která má 1. hráč vyhrávající strategii. A jak to dopadne pro ta zbývajíci
n-ka?
2) Máte navrhnout sadu závaží na rovnoramenné váhy. Na levou misku se položí
předmět s celočíselnou váhou od 1 do n, na pravou misku závaží, misky se
musí vyrovnat. Pro dané n popište nejmenší sadu závaží, která je schopna
odvážit libovolný předmět, spočtěte přesně její velikost, a dokažte, že menší
sada již neexistuje.

1)
Pokud zbývá 0 zápalek, když je hráč A na tahu, A prohraje.
Pokud zbývá 1 nebo 2 zápalky, když je hráč B na tahu, B vahraje (odebere je tak, aby žádná nezbyla).
Pokud zbývají 3 zápalky, když je hráč A na tahu, A prohraje (a? udělá co udělá, zbudou 1 nebo 2 zápalky)
...
když takto budeme pokračovat dál, uvidíme, že
pokud zbývá 3k zápalek, když je hráč A na tahu, A prohraje (po jeho tahu zbude takový počet zápalek, který není dělitelný 3)
pokud zbývá 3k+1 nebo 3k+2 zápalek, když je B na tahu, B vyhraje (odebere je tak, aby jich zbylo 3k)
Pokud je n dělitelné 3, nezávisle na tahu prvního hráče může druhý hrát tak, aby počet zápalek na stole po jeho tahu byl vždy násobek trojky a druhý hráč vyhraje.
Pokud není n dělitelné 3, může první hrát tak, aby počet zápalek na stole po jeho tahu byl vždy násobek trojky a první hráč vyhraje.
2)Sada k závaží může rozlišit 2^k různých stavů (pro každé závaží máme dvě možnosti: dát na váhu nebo nedát na váhu, dle pravidla součinu máme celkem 2.2. ... .2=2^k možností, jak závaží umístit). Jeden z těchto stavů odpovídá váze 0, pomocí k závaží tedy můžeme zvážit nejvýše
nenulových hmotností. Proto je-li
, potřebujeme alespoň k+1 závaží. Na druhou stranu, je-li
, stačí nám k+1 závaží o hmotnostech 1,2,4,8,...,
(které z nich použít na zvážení hmotnosti m nám určí zápis čísla m ve dvojkové soustavě).
Z těchto odhadů plyne, že k je dvojkový logaritmus n+1 zaokrouhlený nahoru.
K oběma příkladům jsem napsal pouze výsledky, důkazy je potřeba pro korektnost provést indukcí, ale to jistě zvládneš.
No já myslím, že je to celkem vyčerpávající odpověď, hned se mi na to pohlíží lépe. Důkazy si určitě dodělám, takže díky moc. Asi sem začnu chodit pravidelně, protože nyní se cítím jaksi povinován službu, která mi byla poskytnuta, někomu oplatit. Ale s kombinatorikou na mě nechoďte, bohužel mám jak se tak říká "ženský mozek" (všem slečnám se teď za tento nevhodný obrat omlouvám) a příklady tohoto typu mi prostě nejdou. Snad to zlepší tréning, snad praxe. Takže ještě jednou díky!
Stránky: 1