Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mám zadání:
Vektorový prostor polynomů stupně nejvýše 2, v něm množinu M = {x^2 - x + 3, 5x^2 - 4x + 10, 3x^2 - 2x + 4}.
Ukázat, že B = {2x^2 - x + 1, x^2 - 2} je bází M. Bohužel mám opsané nejasné zadání. Je tam ještě něco s lineárním obalem, nejspíš, že B je lin. obalem M, ale tím si nejsem jistá.
Prostě jsem se to nějak snažila vyřešit.
Množinu M jsem napsala do matice:
1 -1 3
5 -4 10
3 -2 4
po úpravě zjistím, že 2. a 3. řádek je stejný, tzn. že jsou lineárně závislí. Nechám si tedy matici
1 -1 3
5 -4 10
k tomu bych přidala to B:
1 -1 3
5 -4 10
2 -1 1
1 0 -2
po úpravě my poslední 3 řádky vyšly stejně a to bych řekla, že je ten důkaz, že B je bází M.
Potřebovala bych potvrdil popř. vyvrátit svůj postup. Bohužel nevím co přesně tam je s tím lin. obalem.
Díky moc za rady.
M takto jako množina není vektorový prostor a tam byla řeč o tom lineárním obalu, čímž se z toho vektorový prostor vytvoří.
Tedy správné zadání je jediné možné takto:
Dokažte, že B je bází lineárního obalu M.
Pro to stačí ukázat, že každý vektor z M je lineární kombinací vektorů z B, ne naopak.
Do matice si teda prvně napiš polynomy z B, pak polynomy z M a zkoumej, jestli "všechny polynomy z M vypadnou".
Stránky: 1