Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,prosím o výpočet(postup) při zadání této úlohy z makroekonomie.
Ekonomika království "Kocourkov" rostla v minulých 10-ti letech v průměru 2% za rok.Sami Kocourkovští se na růstu ekonomiky podíleli 55%,jejich kapitál 6% a půda 39%.Pracovní síla Kocourkova rostla v průměru 4% ,kapitál 0,3% a půda 1%. O kolik procent se zvýšila technologická úroveň Kocourkova?
Děkuji řešiteli mockrát a přeji hezký večer
Já bych řek, že 1,7 a esi to je blbě, tak jsem špatně pochopil otázku...Rozhodně můžu na základě zadaných čísel říci, že produktivita každé jednotky kapitálu rostla ročně o 1,7%. Jenže tahle produktivita kapitálu mohla růst nejenom tech pokrokem, ale taky tím růstem půdy a růstem obyvatel..To zadání je ekonomicky nesmyslný.
Nelze odpovědět...pokud někdo ztotožňuje technologickou úroveň s růstem produktivity kapitálu, potom ( ač dělá chybu ) může říct, že to bylo těch 1,7%. Koňský povoz (kapitál ) je produktivnější, když si na něj nasedne zkušenější vozka. Technologie se nezměnila (koňský povoz je pořád koňský povoz), ale kapitál je produktivnější, protože mu byl dodán lepší pracovník. Produktivita kapitálu se zvýšila, ale technologická úroveň se nezvýšila.
↑ halogan:Díky za poznámku,já taky ne.