Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Achojík....ctěla jsem vás poprosit, jestli byste mi nepomohli s touhle debilní geometrií =o((((
k (S,4cm)
otočit kružnici o 45 stupňů, když vrchol otáčení je bod V. Nevysvětlil byste mi někdo prosím, jak se to bude dělat? Na geometrii jsme levá =o(((
Jestli to dobře chápu, tak uděláš spojnici S a K, na tuto spojnici naneseš v bodě K 45° a naneseš na rameno toho úhlu stejnou vzdálenost, jako má bod K od bodu S. Tím ti vznikne otočený střed a uděláš novou kružnici.
Prosím pomozte,nevím si rady.rovnice a zlomky a slovní úlohy - to je pro mě Španělská vesnice
Budík,dámské hodinky a pánské hodinky stojí celkem 1.370,-Kč.Kolik stojí každý z těchto předmětů,jestliže dámské hodinky jsou šetkrát dražší než budík
a pánské hodinky jsou o 200,-Kč dražší než dámské hodinky ?
Děkuji
Máme dve podmienky : a.) dámské hodinky jsou šetkrát dražší než budík
b.) pánské hodinky jsou o 200,-Kč dražší než dámské hodinky
V obidvoch podmienkach sa vyskytujú dámske hodinky, ich cenu teda označíme ako neznámu x. cena d. hod. : x
A odvodíme ceny budíka a p. hodiniek: d. hodinky sú 6-krát drakšie ako budík, teda cena budíka je 
pánske hodinky sú o 200 drahšie ako dámske, teda cena p. hodiniek: x+200
Tiež vieme, že všetky tri predmety dokopy stoja 1370 KČ. Teda: cena d. hodiniek + cena p. hodiniek + cena budíka = 1370
Rovnicou to zapíšeme ako:
Už iba vyrieši? túto rovnicu a je to. Ak sú otázky tak napíš.
Ahojík mohli byste mi prosím pomoci s těmito příklady?
Sestroj Trojuhleník ABC: a=4cm, c=6cm, "gama" = 110 stupnu - zápis konstrukce a diskuze o počtu konstrukce to vím, jak se bude dělat, ale tyhle 2 mi nejdou =o)))) prosím pěkně =))) děkuju předem =o)))
a ještě si nejsem jistá, jak se narýsuje středová souměrnost: a) bod b) úsečka c) trojuhelník prosím děkuju předem =o)))
↑ Ivana:
Ahoj :-)
Jestli mohu jen š?ouchanec. Opravdu se konstrukce začíná nanesením úhlu, když ho není na co nanášet? Nás vždycky učili, že základem je udělat čáru, tedy jednu ze stran.
Jinak samozřejmě 100 lidí 100 chutí :-)
A ještě něco. Děláš kružnici s poloměrem b?
↑ Ivana: děkuju za pomoc ... a může ještě se vrátit k tomu příkladu s trojuhelníkem? Když jsme začínala úsečkou /BC/, pak jsme v C odměřila úhel 110 stupňů, zapíchla do B kružítko s 6 cm a tam kde se to protlo byl bod A, tak jak se to zapíše prosím?
↑ ttopi:
1.kružnice
v obrázku je špatně iznačena kružnice k1 , se středem C , děkuji za opravu
2. Co se týče toho úhlu je jasné , že jde o matematickou konvenci , kde mohu začít popis konstrukce psát přímkou např .: q a na ní vynést bod C a pak teprve sestrojit úhel gama . V dnešních geometrických zápisech se snažíme zapisovat úkol co nejjednodušeji , aby žáci zvládli zapamatovat si základní značky a pojmy. Sama vím ze své praxe , jak jsou někteří žáci vděční za co nejjednodušší zápis . Stačí toto vysvětlení ? :-)
↑ anulinka:
Nejprve sestrojíme úhel
, potom zapíchneme kružítko do bodu C a jednou sestrojíme kružnici 
a podruhé kružnici
.. to se zapisuje tímto způsobem .
Je to ted jasnější ? :-)
↑ ttopi:↑ anulinka:Tak ted je to ono , ten trojúhelník dole je přesně podle předpisů.Děkuji za opravu .