Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím, neví někdo, jak na tenhle příklad?
S jak velkým zrychlením se pohybuje spojitá nádoba mající osy trubic vzdáleny od sebe o l = 5,10^-2 m , je-li rozdíl hladin 0,36 m?
díky
↑ lukasklhufek:

2 rovnice pro 2 neznámé.
To první je rovnice paraboly, protože hladina kapaliny tvoří rotační paraboloid.
Druhá rovnice je vzorec normálového zrychlení.
Jedná se o výpočet normálového zrychlení, výsledné dostaneme jako vektorový součet spolu s g.

nějak mi to nevychází :( výsledek má být 7,06 ms-2...
↑ lukasklhufek:
Tak to je pro vzdálenost l = 1 m normálové. Je vzdálenost trubic opravdu 5 cm?

↑ nemecvra:
ano, v zadání je 0,05m = 5cm... nestačí použít vzorec a = 2*9,81*delta H ? to pak vyjde...
↑ zdenek1:
Dobrý den, je možno se k tomuto prosím vrátit? Mám stejný příklad a když za
dosadím 0,36, za "l" dosadím 0,05 a toto celé vynásobím "g"=9,81, vychází mi vásledek 70,63m.s-2, ale potřebuji výsledek 7,06m.s-2. Děkuji za pomoc.
↑ MichalAld:
Ať počítám, jak počítám, vychází mi to tak, že já to mám správně a je špatně zadaný ten výsledek u příkladu.. Pokud se mýlím, prosím o opravu. Děkuji za pomoc.
↑ smoto:
Zdravím.
Podle mě jde o nějaký překlep v zadání:
Pokud budeme za "spojené nádoby" považovat nádrž širokou 0.05 m, pak při $\Delta h = 0.36 m bude muset úhel sklonu nové hladiny s původní činit 82°, což v takové úloze vypadá dost podivně (a odpovídá to skutečně zrychlení 70.6 m/s/s).
Úloha vypadá reálněji při šířce 0.5 m (úhel 41°, zrychlení 7,06 m/s/s).
Takže bych řekl, že počítáte dobře a jde o nějakou chybu v zadání.
Ještě poznámka: Očekávat omyl v radách kolegů ↑ zdenek1:, ↑ MichalAld: bývá docela marné.