Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potreboval bych pomoct s timto prikladem:
a) Konverguje rada STEJNOMERNE na intervalu konvergence?
b) Konverguje rada STEJNOMERNE na intervalu <-100;-50> ?
Dik moc.
Jediny co zatim vim, je ze interval bodove konvergence je (-oo; -6)
↑ allstar:
EDIT: SPATNE JSEM PRECETL ZADANI A RESIL JAKO POSLOUPNOST FUNKCI A NE FUNKCI RADY
na zacatek bych zavedl znaceni:
pro
a) Toto je nutna a postacujici podminka stejnomerne konvergence:
... kde sup oznacuje supremum
V nasem pripade:
(pro pevne n hledas takove x, ze vyraz v absolutni hodnote bude maximalni => "budes se blizit k -6 zleva" osklive receno a dostanes pro libovolne n hodnotu suprema 1.
Zaver: na intervalu (-oo, -6) rada konverguje pouze lokalne stejnomerne (kdyz si vyberes libovolny bod z intervalu (-oo,-6), tak v okoli tohoto bodu bude rada konvergovat stejnomerne)
b) ano, na tomto intervalu rada konverguje stejnomerne
Obrazek
=========
Zde jsou na osklivem obrazku znazorneny prubehy jednotlivych funkci f_n (pro rostouci n funkce f_n rostou pomaleji, tzn. ta modra fce je f_1 a ta funkce, ktera uz temer kopiruje osu x je f_20)
Doufam, ze pomohlo, pokud vidis nejakou chybu, tak mi dej pls vedet.
↑ Saturday:
Len pre istotu, mari sa mi, ze supremove kriterium, ktore si napisal, sa zavadza a pouziva pri postupnostiach, toto je vsak rad a pri nom sme sa my osobne ucili lim sup |sn_x - s_x| , teda limita suprema suctu radu a toho, k comu sucet konverguje... Nebude v tom nejaky rozdiel??
↑ xificurC: Mas pravdu, je to o posloupnostech funkci a v zadani jsou rady. Jen nevim, jestli to mam mazat nebo ne, psal jsem to docela dlouho (i kdyz zbytecne :-)).
Stránky: 1