Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 05. 2008 22:12

Katuss
Zelenáč
Reputace:   

Zrcadla

Zdrawim mám dotaz podle čeho je určený to zobrazování zrcadel jak se to mám naučit???Pomozte fakt neim nějak mi to nezapaluje:D

#2 25. 05. 2008 23:25

matoxy
Místo: Lučenec/Martin
Reputace:   

Re: Zrcadla

http://viktorbabjak.ic.cz/data/gymnazium/fyzika/21.pdf Tu je odkaz s niečím o zrkadlách, prípadne skús napísa?, s čím konkrétne máš pri zobrazovaní so zrkadlami problém.

You know who
(or maybe not)

#3 26. 05. 2008 06:53

Ivana
Reputace:   32 

Re: Zrcadla

↑ Katuss:
Zrcadlo rovinné
... na něm vzniká obraz předmětu stejně velký , stranově převrácený a zdánlivý . To znamená že ten zobrazovaný předmět za zrcadlem vlastně neexistuje . Odražené paprsky se odrážejí podle zákona odrazu , který říká , že úhel dopadajícího paprsku se rovná úhlu odraženému
paprsku .
Kulová zrcadla
... paprsky dopadající na kulovou plochu (vypuklou nebo vydutou) se  odrážejí také podle zákona odrazu . Jenže ta zrcadlová plocha již není rovná , ale zakřivená . Proto vznikající obrazy zobrazovaných předmětů již mají jiné vlastnosti .
a/U dutého zrcadla vzniká obraz zdánlivý , převrácený )to znamená že je vzhůru nohama) a zmenšený . Podívej se $do$ lžíce na polívku .
b/U vypuklého zrcadla vzniká obraz zdánlivý , přímý (to znamená že není vzhůru nohama) a zmenšený . (podívej se $na$ lžíci zvenku .

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

Zápatí