Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý deň prajem, mám 2 príklady s ktorými neviem pohnúť a bol by som veľmi vďačný ak by mi ktosi načrtnul postup.
-Prvý sa jedná o určenie či rovnice x=3+2t, y=1+t; t€(-1,∞) sú rovnicami úsečky,polpriamky,priamky alebo krúžnice
-Druhý sa jedná o polohu priamok p:2x-4y+5=0 a q:4x+2y+11=0. Či sú rovnobežné atď.
Viem že je to drzé odomňa tu hodiť len zadanie a čakať na výsledok ale som bezradný a stojím na mŕtvom bode :-/. Vopred ďakujem.
↑ karmy:
1) jsou to poloprimky z podminky t€(-1,∞)
↑ DerivaciaNuly:
2) to rozhodnes z porovnani smerovych ci normalovych vektoru. Normalovy vektor dostanes z obecne rovnice primky, ktere mas tim, ze vezmes koeficienty u x a y, tedy:
a
. V rovine muzou byt primky bud:
a) rovnobezne
a.1)rovnobezne ruzne= smerove vektory si budou odpovidat(budou zavisle, jeden je k-nasobkem druheho, kde k je cele cislo), ale budou se lisit v absolutnim clenu, tedy clenu c v 
a.2)rovnobezne splyvajici= smerove vektory si budou odpovidat, shodny bude i absolutni clen
b)ruznobezne
b.1) ruznobezne kolme= skalarni soucin smerovych vektoru bude nulovy
b.2) skalarni soucin smerovych vektoru nebude nulovy, je to jakoby doplnek k ostatnim pripadum

Ďakujem hoši, veľmi ste mi pomohli, hlavne ty Phate. Tie vektory som si ešte vedel nájsť, len čo s nimi to už bolo horšie. Chcel by som sa ťa Phate ešte spýtať ako si vypočítal že sa jedná o polpriamky. Ešte raz dikes :)
↑ DerivaciaNuly:
Predstav si treba graf primky y=x. Je to osa prvniho a tretiho kvadrantu. Je to primka, protoze pocitas s x z oboru realnych cisel. Pokud bys ale pocital s x z intervalu treba
, tak to bude poloprimka, bude zacinat bodem X[-5;-5] a otuikat az do nekonecna. Podobne je to s primkami zadanymi parametricky. Kdyz to stejne udelam u y=x, tak mam y-x=0, takze napr. zvolim, ze x=t, tak mam, ze y=t po dosazeni. Odtud vidis, ze je to v podstate to stejne jako normalni primka, pokud t bude realne cislo, pak bude nekonecno reseni te rovnice a bude to primka, pokud t omezis, vyrobis usecku nebo poloprimku, popr. bod. Pozn.: Kruznici z normalni primky nevyrobis takhle :)
↑ DerivaciaNuly:
V parametrickom vyjadrení priamky znamená vždy hodnota parametra presne jeden bod priamky, každej hodnote parametra patrí jej iný bod.
Ak je už vytvorená parametrická rovnica priamky, voľbou rôznych hodnôt parametra t vypočítavaš rôzne body, ktoré na tej priamke ležia.
Ak obmedzíš výber hodnôt parametra z jednej strany, napríklad ako v úlohe
, vychádzajú Ti body priamky, ale od nejakého konkrétneho
bodu (patriaceho parametru t = -1) "nahor" alebo "nadol", vznikne teda polpriamka.
Ak by ohraničenie bolo z dvoch strán, teda napríklad
, po dosádzaní hodnôt parametra by Ti vznikali iba body patriace k parametrom od
až po
, teda by vznikla úsečka medzi bodom patriacim parametru t = -1 až po bod patriaci parametru t = 7.

Jaj tak, hneď mám v tom jasnejšie. Ešte jedná otázka na overenie v tejto téme a môžem to uzavrieť ako vyriešené. Otázka znie že ktorý geometrický útvar má stred súmernosti a 1 os súmernosti. Polkruh, rôznostranný trojuholník, lichobežník, bod. Ja by som to tipoval na bod, je to správne?
↑ DerivaciaNuly:
myslim, ze to bude lichobeznik a bude to v pruseciku uhlopricek. Bod ma nekonecne mnoho os soumernosti a jeden stred soumernosti
EDIT: z tebou zadanych utvaru to podle me neni zadny

Hmm, no možnosti sú iba hantaké. Akurát kukám na zadanie a to znie "ktoré z rovinných geometrických útvarov..." ale to by nemalo meniť nič na veci, či?
↑ DerivaciaNuly:
tezko rict, podle me ma bod nekonecne mnoho os soumernosti, pokud by mel jen jednu, pak by bod vyhovoval

Nevadí, ďakujem aj tak :)