Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 05. 2011 18:09

FlyingMonkey
Reputace:   

Pravděpodobnost

Ahoj, ahoj ...

Mám tu takovej menší zádrhel :)

Jaká je pravděpodobnost výhry v V. pořadí ve sportce?

V. pořadí znamená trefit 3 ze 6, tahá se z 49 čísel

Šel jsem na to tak, že jsem si zjistil, kolik je možností všech - tedy 49 nad 6, teď mám ale autorskou krizi :)) Nevím, jak do řešení zahrnout všechny možnosti vyhrávajících trojic... Tedy vím, 6 nad 3 to není zase tak těžký. Ale jak teďka získám všechny ty trojice z těch všech řešení?

Díky za pomoc :)

• (téma jako vyřešené označil(a) FlyingMonkey)

#2 12. 05. 2011 18:12 — Editoval harryharry (12. 05. 2011 18:16)

harryharry
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost

$ \frac{ {6 \choose 3} * {43 \choose 3} } { {49 \choose 6} } $  - Trefíš tři čísla, takže tři čísla "taháš" z šesti tažených/výherních, zbytek pak z nevýherních - takže opět trojici, tentokrát z 49-6 :-)

“Kde nic není ani smrt nebere.”

#3 12. 05. 2011 18:18

FlyingMonkey
Reputace:   

Můžu se zeptat, jak uploadujete ty matematické operace a jak je to časově náročné? Že bych to taky začal používat :)

Aha, ale pokud z těch 6tic beru pouze tři, proč potom netahám to druhé z 49-3? zbytek z té šestice je nevýherní ne?

Díky za reakci :)

#4 12. 05. 2011 18:29 — Editoval harryharry (12. 05. 2011 18:30)

harryharry
Reputace:   

Není zač :-)

Jmenuje se to TEX, je to programovací jazyk a je začleněn zde do fóra. Stačí zmáčknou tag TEX (je pod rámečkem, do kterého píšeš), nebo vložit programovou syntaxi mezi dva znaky dolaru. Je to jednoduché, poměrně rychlé a hlavně přhledné. Syntaxe máš zde -  http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=224

Ne. Trochu si to pleteš. Počet tažených čísel ve sportce je 6. Ty trefíš tři z nich. Trefíš správně tři čísla z šesti tažených. Zbylá tři čísla, který jsi tipnul bohužel už nejsou z tažených, jsou z těch ostatních a těch je 49 (celkový počet kuliček v osudí) mínus 6 (kuličky, které jsou výherné).

“Kde nic není ani smrt nebere.”

Zápatí