Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím Vás, narazil jsem na dva problémy jeden částečně myslím, že mám vyřešen a s druhým mi nejde hnout. Proto bych Vás chtěl požádat o jakékoliv návrhy. Předem děkuji!
Příklad 1: Představte si Zemi jako homogenní kouli o poloměru
a hmotnosti
, jejiímž středem prochází šachta. Určete dobu pádu volného pádu tělesa z povrchu Země do jejího středu.
a) t=21 min b) t=42 min c) t= 0,008s d) t= 87 min.
Návrh na řešení: Dle mého názoru by šlo vyjít ze známého vztahu pro výpočet doby pádu pro volný pád, ptž je zde stanoveno že těleso koná volný pád a tudíž z definice volného pádu se těleso pohybuje s normálním tíhovým zrychlením. Tímto postupem mi vychází hodnota 19 min. A proto mi vrtá hlavou zda to je správný postup nebo ne. Napadla mne jedna věc jestli by se neměla uvažovat změna zrychlení vzhledem k vzdálenosti od středu Země, kterým se těleso pohybuje. Ale pokud se dívám na hodnoty které jsou nabízeny tak mi to nepasuje, ptž zrychlení je nepřímo úměrné vzdálenosti, proto by s klesající vzdáleností mělo růst, a tedy se čas vzhledem k prvnímu případu měl snižovat, a tedy ze zadání už přichází jen v úvahu hodnota c) a to mi připadá jako nesmysl.
za jakékoliv podněty, které mé řešení vyvrátí či potvrdí předem děkuji.
Příklad 2. Mikroskop, jehož objektiv a okulár považujeme za tenké čočky, pracuje v zeleném světle o vlnové délce 550 nm. Clona otvorová o průměru 15 mm je tvořena objímkou objektivu mikroskopu. Jaká musí být obrazová ohnisková vzdálenost okuláru mikroskopu, aby detaily, které je schopen rozlišit objektiv mikroskopu, oko vidělo pod úhlem 2,00''? Předpokládáme, že rozlišovací schopnost objektivu mikroskopu je omezena pouze Fraunhoferovými ohybovými jevy a obraz předmětu, vytvořený objektivem mikroskopu, se nachází ve vzdálenosti 200 mm od tohoto objektivu.
a) 5,4 mm b) -12,8 mm c) 15,4 mm d) 21,4 mm
Za jakékoliv návrhy na řešení této úlohy moc děkuji!
ad 1
Zrychlení je sice nepřímo úměrné vzdálenosti, ale jdeme-li do středu Země, také ubývá hmoty, která nás přitahuje a naopak se zvětšuje množství hmoty nad námi. Nevím jestli je to správně, ale rozdělil bych si Zemi na dvě kulové úseče v místě, kde by se těleso nacházelo, vyjádřil bych si nějak polohu těžišť těch úsečí a jejich hmotnost v závislosti na poloze tělesa a pak bych to všechno nějak zintegroval :D