Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 05. 2011 22:54

mlbz
Zelenáč
Reputace:   

Metoda konečných prvků

Prosím, potřeboval bych nastínit metodu konečných prvků. Nalezl jsem, že slouží pro nalezení aproximovaného řešení dif rov. Potřeboval bych jestli by někdo nebyl schopen udělat zcela nejjednodušší případ dif rov a aplikace mkp. Co z toho vyjde, jak to bude vypadat. Všude je to popsáno moc složitě a nepochopitelně. Dík

#2 18. 05. 2011 00:09

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Metoda konečných prvků

Takže máš parciální diferenciální rovnici a neumíš ji vyřešit analyticky? Jestli je to tak, tak ji sem napiš i s okrajovými podmínkami. Kdyby to byla např. lineární rovnice 2. řádu s velmi jednoduchými okrajovými podmínkami, tak budeš schopen napsat si na to vlastní program např. v Matlabu pomocí metody sítí (nahrazení derivací diferencemi atd.). Ale metoda konečných prvků je podle toho mála co o ní vím podstatně obtížnější a vyžaduje hlubší znalosti.

Pokud tu rovnici neřešíš ze studijních důvodů a jde ti jen o výsledek, tak není vůbec o čem přemýšlet a použiješ nějaký software (Mathematica,...). Jestli ji řešíš aby ses něco naučil, tak stejně budeš muset sáhnout po literatuře.

#3 18. 05. 2011 13:55

mlbz
Zelenáč
Reputace:   

↑ FliegenderZirkus:
No věc se má takle. Jsem elektrotechnik. A dělal jsem diplomovou práci v programu ansys (konečné prvky) na elektrotechnické téma. Nejsem matematik a neřeším žádnou dif. rov. Ale rád bych dal nástin metody do prezentace ke státnicím aby bylo jasné jak program pracuje. Aby to bylo dostatečně jednoduché a vypovídající. Proto mi jde o to, jestli by někdo nebyl schopen napsat nějakou opravdu jednoduchou rovnici a ukázat na ni co je to MKP. Pokud to tedy je možné, o metodě nicmoc nevím takže nejsem schopen posoudit jestli je možné udělat jednoduchý případ, který by ukázal jak vypadá řešení MKP.

#4 18. 05. 2011 18:46

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

↑ mlbz:
Aha, tak to ti bohužel neporadím.

#5 18. 05. 2011 21:24

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Asi bych u statnic mluvil jenom o vecech, o kterych toho hodne vim. Mozna tam v komisi bude nekdo, kdo tu metodu ovlada a je trapne neumet odpovedet na dotaz. Obzvlast pokud to je treba elektro z Brna ...

Zápatí