Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím! mám problém s braním matematiky jako učení se vzorců, to mi stačí ve fyzice. matematika je pro mě o chápání a vidění pod povrch, ale netuším, na koho se mám obrátit s odvozením goniometrických vzorců (hlavně ty složitější, jako je součet argumentů, rozdíl fcí, poloviční argument,...). aspoň poraďte, v jaké části matematiky mám hledat pochopení. dopředu moc dík za odpověď!
wow, konecne nejakej zajimavej dotaz.
vim ze
se da odvodit pomoci pythagorovky z jednotkovy kruznice.
potom sin(a+b) sem nasel nasel tady, i kdyz to je anglicky. rek bych ale ze to pude odvodit i lip pomoci eulerovo formule, ale nejsem schopnej se k tomu dostat.
vedel by nekdo proc plati
?
A když už umíš sin(a+b) a cos(a+b), tak už není žádnej problém sin(2a) a cos(2a).
A z toho pak plynou vzorce jako např. cos^2(a) = (1+cos(2a))/2 a sin^2(a) = (1-cos(2a))/2.
Geometrické dôkazy sin(a+b), cos(a+b) sú na wikipédii (http://en.wikipedia.org/wiki/Proofs_of_ … identities)