Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zinková elektroda je ozářena ultrafialovým zářením o vlnové délce 320 nm. Jakou největší rychlost mají elektrony uvolněné ze zinku při vnějším fotoelektrickém jevu? Výstupní práce zinku je 3,74 eV.

jestli dobře chápu veličiny (je možné, že i v těch mám chybu)
podle vzorečku:
podle učebnice vychází 
mně to vychází 
netušim kde by mohla být chyba, možná je v učebnici :-D, nebo mám špatné jednotky, nebo mám špatně vzoreček.
Děkuji za pomoc
OPRAVA: 
Teď už je to správně? Děkuju
↑ Bryan:
Pořád to není správně. Sice jsi už vypočítal správnou W, ale do toho výpočtu jsi opět dosadil špatnou. Kdybys to poctivě vypočítal, pochybuju že by ti vyšlo těch
.
Jinak lepší než editovat původní příspěvek je napsat další. Kdybys to udělal, měl bys tady odpověď už dávno.
Mně vyšlo těch 2,2E5.
Postup:
celková energie při 320nm: (3E8/320E-9)*h
Od této energie odečteš těch 3,74*e
(e si najdeš v tabulkách)
Vyjde ti 2,2E-20J
Dáš si do rovnosti kinetickou a ten zbytek energie.
1/2m*v^2=2,2E-20
m*v^2=2*2,2E-20
v^2=(2*2,2E-20)/m
m si najdeš v tabulkách a pak jen odmocníš
↑ Bryan:
Kde by se tam vzalo Eulerovo číslo? Vždyť už ve svém prvním příspěvku (a jeho první verzi) jsi převáděl eV na Jouly, tak bys měl vědět co to je za e, ne?
Jinak na další editace prvního příspěvku už dál nebudu vůbec reagovat, nehodlám si pamatovat co bylo v předchozí verzi a pak hledat rozdíly.
↑ Bryan:
Ten "druhý" postup je to samé co počítáš ty, akorát nepřehledně zapsáno (ty čísla jsem ani nekontroloval). Když dosadíš do toho co teď máš v prvním příspěvku, tak ti to (pokud dobře vidím) vyjde správně.
Mezivýsledek 2,2E-20 J mi taky nevychází (mám tam o něco málo míň), ale vzhledem k tomu že teď máš v prvním příspěvku správný postup bych to neřešil. Myslím že to by si měl spíš ujasnit ↑ Atlantis: - ale spíš to bude "jen" nějaká zaokrouhlovací chyba.
Stránky: 1