Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 05. 2011 17:04

user
Reputace:   24 

Kmitání v trubici tvaru U

Dobrý den,
posílám jeden příklad
Skleněná trubice tvaru U je naplněna rtutí tak, že celková délka sloupce rtuti je l (20cm) nakloněním a jejím vrácením do původní polohy se sloupec rtuti rozkmitá. Určete periodu kmitání.

Jedno řešení je pomocí rovnice oscilátoru F=ky, pak přes vzorec T0=2(pi)sqrt(k/m) atd. to jsem snad pochopil.

Ale chtěl jsem to zkusit dif. počtem. (souřadnice jsou značeny: počátek osy y je v bodě, kde se hladiny v trubici rovnají a na jedné straně je rtuť vychýlena o y nahoru, v druhém rameni dolů)

Takže jsem si napsal pro sílu F=2y(ró)Sg
upravil jsem do vzorce pro zrychlení F=m*a -> a=F/m dosadil a vyšlo mi a =(2yg)/(l)
Teď bych to rád dosadil do obecných rovnic a získal nějakou závislost ze které by vyplynula ta perioda T. asi nejradši závislost y na t. Z toho už by neměl být problém určit čas jednoho děje, který se pak bude periodicky opakovat.

Nejdál jsem se dostal jako a=dy/(dt*dt) a za a jsem tam dosadil to mnou vypočtený, ale nevím co s tím dál.

#2 20. 05. 2011 17:23

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Kmitání v trubici tvaru U

↑ user:
Budeš si muset nastudovat teorii řešení diferenciálních rovnic, tebe konkrétně zajímá rovnice
$y^{\prime\prime}+\frac kmy=0$  $(1)$

Ale pokud tě nezajímá teorie, tak můžeš řešení "uhodnout" ve formě $y=A\sin(\omega t+\varphi_0)$,
spočítat druhou derivaci
$y^{\prime\prime}=-A\omega^2\sin(\omega t+\varphi_0)$
dosadit do  $(1)$ a vypočítat $\omega$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 20. 05. 2011 18:07 — Editoval user (20. 05. 2011 18:08)

user
Reputace:   24 

Re: Kmitání v trubici tvaru U

Moc děkuju,
sice z toho moc moudrý nejsem. V matematice jsem se nejdál dostali k objemu rotačního tělesa. Takže nějaké rovnice vůbec.
Jestli to jde rozepsat trochu pochopitelněji pro středoškoláka, tak by mě to i zajímalo, ale zas to nepotřebuju tak nutně.
Paradoxně bych to asi dokázal namodelovat přes rovnice, co jsem napsal pro F a a, v excelu, ale spočítat ne :(
No jestli udělám maturitu, tak mě to snad naučí na VŠ, protože moc pilný samostudent nejsem, ačkoliv mě to zajímá :D

Ještě poznámka k tomu řešení. Siny nemůžou tu nulu zařídit (kromě f0=0) takže pak vlastně dostanu vytknutím vzorec pro T0 ($\omega^2- \frac km=0$), který jsem použil v prvním příspěvku? Takže se výsledku stejně nevyhnu počítání s tím "k" který musím odvodit z těch sil? Na začátku jsem si říkal, že bych se mohl vyhnout tomu pohledu jako na oscilátor a počítat to jen jako nějaký obecný děj, u kterého mi nakonec vyjde nějaké opakování. Takže vlastně celý to odvození bylo jen k tomu abych si nemusel tenhle vzorec pamatovat.
napadlo mě že bych třeba mohl použít zákon zachování energie pro určení amplitudy rychlosti, u které by bylo zřejmé že nastane pro y=0. Prostě bych se rád vyhnul tomu kmitání.
Omlouvám se, že to tak zesložiťuju...

Zápatí