Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
posílám jeden příklad
Skleněná trubice tvaru U je naplněna rtutí tak, že celková délka sloupce rtuti je l (20cm) nakloněním a jejím vrácením do původní polohy se sloupec rtuti rozkmitá. Určete periodu kmitání.
Jedno řešení je pomocí rovnice oscilátoru F=ky, pak přes vzorec T0=2(pi)sqrt(k/m) atd. to jsem snad pochopil.
Ale chtěl jsem to zkusit dif. počtem. (souřadnice jsou značeny: počátek osy y je v bodě, kde se hladiny v trubici rovnají a na jedné straně je rtuť vychýlena o y nahoru, v druhém rameni dolů)
Takže jsem si napsal pro sílu F=2y(ró)Sg
upravil jsem do vzorce pro zrychlení F=m*a -> a=F/m dosadil a vyšlo mi a =(2yg)/(l)
Teď bych to rád dosadil do obecných rovnic a získal nějakou závislost ze které by vyplynula ta perioda T. asi nejradši závislost y na t. Z toho už by neměl být problém určit čas jednoho děje, který se pak bude periodicky opakovat.
Nejdál jsem se dostal jako a=dy/(dt*dt) a za a jsem tam dosadil to mnou vypočtený, ale nevím co s tím dál.
↑ user:
Budeš si muset nastudovat teorii řešení diferenciálních rovnic, tebe konkrétně zajímá rovnice

Ale pokud tě nezajímá teorie, tak můžeš řešení "uhodnout" ve formě
,
spočítat druhou derivaci
dosadit do
a vypočítat 
Moc děkuju,
sice z toho moc moudrý nejsem. V matematice jsem se nejdál dostali k objemu rotačního tělesa. Takže nějaké rovnice vůbec.
Jestli to jde rozepsat trochu pochopitelněji pro středoškoláka, tak by mě to i zajímalo, ale zas to nepotřebuju tak nutně.
Paradoxně bych to asi dokázal namodelovat přes rovnice, co jsem napsal pro F a a, v excelu, ale spočítat ne :(
No jestli udělám maturitu, tak mě to snad naučí na VŠ, protože moc pilný samostudent nejsem, ačkoliv mě to zajímá :D
Ještě poznámka k tomu řešení. Siny nemůžou tu nulu zařídit (kromě f0=0) takže pak vlastně dostanu vytknutím vzorec pro T0 (
), který jsem použil v prvním příspěvku? Takže se výsledku stejně nevyhnu počítání s tím "k" který musím odvodit z těch sil? Na začátku jsem si říkal, že bych se mohl vyhnout tomu pohledu jako na oscilátor a počítat to jen jako nějaký obecný děj, u kterého mi nakonec vyjde nějaké opakování. Takže vlastně celý to odvození bylo jen k tomu abych si nemusel tenhle vzorec pamatovat.
napadlo mě že bych třeba mohl použít zákon zachování energie pro určení amplitudy rychlosti, u které by bylo zřejmé že nastane pro y=0. Prostě bych se rád vyhnul tomu kmitání.
Omlouvám se, že to tak zesložiťuju...