Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 05. 2011 21:32

L1v3
Zelenáč
Reputace:   

MG. pole

Ahoj, potřeboval bych poradit se třemi výpočty, které mě čekají v pondělí. Kvůli dlouhému pobytu v nemocnici musím napsat tuhle prověrku alespoň na 3, jinak opravky.. Opravdu bych byl rád za každou pomoc, nebo nasměrování k materiálům.. Díky moc

1) Stanovte velikost budícího proudu toroidní civky.Při výpočtu použijte :

a) zákon celkového proudu
b) Hipkinsonův zákon

Zadáno

N  : 440
d1 [cm]  : 10
d2 [cm] : 6
Fí [ Wb] : 2,1E-06
mí r : 1   ( fuuh, myslím tim permeabilitu , netuším jak mám napsat znaménka.. x) )

Výsledek

I [A]   : 3,02 

2) Určete, jakou délku by musela mít válcová cívka pro zadané hodnoty. Výpočet proveďte pomocí indukce a intenzity

Zadáno:

W[mJ] : 20
N : 740
I [mA] : 580
S [cm2]  : 1,4
mí r : 200   

Výsledek

I [cm] : 16,1

3) Určete, jaký úhel beta ve stupnicích i radiánech svírá vodič

Zadáno:

I´ [mm] : 260
F [N] : 1,3
Fí [Wb] : 9,8E-04
S [cm2] : 4,2
I [A] : 4,7

Výsledek

Beta [°] : 62,9
Beta [rad]: 1,097

#2 23. 05. 2011 11:45

woral
Reputace:   

Re: MG. pole

Že si vzpomenete vždy tak brzy :-) ...

1) $\phi=\frac{U_m}{R_m}=\mu\frac{SNI}{l}$ z toho to I, jenže by to chtělo nákres, protože nevím jestli d1 a d2 jsou průměry cívky (vnější, vnitřní). Ale tady by d2 měl být průměr průřezu cívky -> S a d1 délka magnetického obvodu -> l    ?? Mně to vyšlo o ampér víc

2) vyjdeš z indukčnosti cívky- v závitech se indukuje napětí $u_i=N\frac{\phi}{\Delta t}=N\frac{\mu SN\Delta I}{\Delta t}$ potom indukčnost cívky $L=\frac{N^2S\mu}{l}$ a indukčnost určíš ze vztahu pro energii cívky $E=\frac12 LI^2$. Výsledek je správný.

3) S čím to vlastně ten vodič svírá úhel ?
Jinak jsem si nějak odvodil, že s vektorem magnetické indukce a došel jsem k tomuhle: $F=\frac{\phi l I}{S}cos \varphi$ a také to vyšlo.

Zápatí