Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Plnou dřevěnou krychli o hraně 4 cm, natřenou červeně, rozřežeme na jednotkové krychličky. Jaká je pravděpodobnost, že náhodně vybraná krychlička
a) má právě 2 červené strany
Zase mi to početně nevychází a přitom si myslím, že mám dobrou představu.
a) spočítám počet všech krychliček těch je 16*4=64, následně si spočítám ty, které mají dvě strany červené ... V horním a spodním "řádku" je jich na každém 8 (bez rohových, kde mají tři strany červené a bez 4 krychliček v prostřed ty mají pouze jednu)
takže zatím to je m(A)= 2*8 + teď přičtu z řádku 2,3 ... tam mají 2 červené pouze rohové krychličky (tedy 2*8 znovu) ... sečtu, podělím 64, ale nevychází, musím na nějaké krychličky zapomínat, ale mám pocit, že moje představa je správná a nikde další najít nemůžu :)
diky za pomoc :))

Ono to není 2*8 + 2*8, ale jen 2*8 + 8, protože v druhé a třetí řádce je vždy jen po čtyřech takových krychliček (na rozích). Případně můžete dopočítat všechny ostatní, mělo by jích vyjít 40 (8 rohových se třema, 6*4 jednostranných a 8 středových neobarevných).
↑ FlyingMonkey:
Kolik hran má krychle?
Kde se nacházejí jednotkové krychličky (a kolik jich je na každém takovém místě) mající 2 stěny červené?