Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

  • Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná? (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 23. 05. 2011 20:15

speedmat
Příspěvky: 27
Reputace:   
 

Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná?

Měl bych takovou zvídavou otázku: Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná? Předem děkuji.

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 23. 05. 2011 20:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná?

Zdravím,

protože koncentrovaná kyselina sírová (ne v každé zčerná) odebere sacharóze vodu do C a je silný oxidant (tedy C ze sacharózy se prevede do uhlíku (i oxiduje se dál)).

Proběhne něco takového.

Obdobný efekt bude i když se cukr spálí na plotně, ale produktem reakce s kyselinou je více plynu - kterých? Proto je to více efektní.

Doma můžete zkoušet jen plotnu.

Offline

 

#3 23. 05. 2011 21:31

speedmat
Příspěvky: 27
Reputace:   
 

Re: Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná?

jelena: Díky.

Offline

 
  • Hlavní strana
  • » Chemie
  • » Proč cukr v koncentrované kyselině zčerná? (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson