Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám problém s dvěma slovníma úlohama. Trošku tuším, ale jdu na to očividně špatně. Můžete mi prosím poradit?
1.
Mám k dispozici 64% líh. Vezmu 100 ml lihu a zředím 100 ml vody. Roztok, který mi vznikne opět zředím 100 ml vody, atd. Kolika procentní koncentrát budu mít, když tento postup udělám 10-krát.
Tuším, že by to mohlo jít aritmetickou posloupností, ale nevychází mi to :(
2.
Na ples přišlo 3-krát více chlapců než děvčat. Když 8 chlapců a 8 dívek odešlo, zůstalo na plese 5-krát více chlapců než děvčat. Kolik bylo chlapců a kolik děvčat?
Tady zkouším soustavy 2 rovnic, ale také se mi nedaří.
↑ kacka18:
Poprosím - podľa pravidiel jeden príklad patrí do jednej témy...
A buď taká dobrá, nezakladaj duplicitné témy.
duplicita
edit (byk7): Ahoj, duplicitní téma jsem smazal. Aby se kolega standyk nezlobil, zde je jeho příspěvek.
standyk napsal(a):
↑↑ kacka18:
1)
Aritmetická to asi nebude. Spočítaj koľko tam bude vody keď tam 10x pridáš po 100 ml a koľko tam bude liehu. Potom skús vyrátať výslednú koncentráciu.
2)
Dievčatá si označ ako x. Chlapcov si môžeš teda označiť ako 3x, teraz to už len hoď do rovnice. Tá druhá veta ktorá hovorí o tom koľkokrát viac bolo chlapcov keď odišlo zhodne po 8 chlapcov aj dievčat - urob z nej rovnicu. Na jednu stranu chlapcov, na druhú stranu rovnice dievčatá. Vypočítaj x a dosaď spätne do vzťahu že chlapcov bolo 3krát viac.