Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 05. 2011 16:42 — Editoval FlyingMonkey (25. 05. 2011 16:44)

FlyingMonkey
Reputace:   

Pravděpodobnost v praxi

Ahoj, tak trochu se věnuju pokeru (doufám, že to neovlivní chuť mi poradit, protože jako matematici určitě víte, že poker není hazard ^^) ...

Řeším teďka takový problém, na který mi asi nevystačí matematika, co znám teď... Chtěl jsem si pro zajímavost vypočítat, jaká je pravděpodobnost, že některý z k soupeřů zamnou drží silnější kombinaci než já.

(Pro info, hraji nl texas holdem - dostávám 2 karty z 52, možných je tedy 1326 kombinací)

Nejdříve, jsem na to chtěl jít přes binomické rozdělení, ale pak jsem si uvědomil, že to je pouze pro případ, kdy jsou jevy nezávislé. (jednoduše bych dosadil pravděpodobnost s jakou dostanou určité kombinace, které jsou lepší já a za k= 1,2,3...8 soupeřů u stolu. Problém je, že v pokeru jsou jednotlivé rozdání na sobě závislá.

Ppokud totiž já dostanu například kombinaci AT, pravděpodobnost, že soupeřovi bude rozdáno eso nebo desítka je menší.

Pokud budeme tedy uvažovat kombinaci například AT a jsem první na řadě. Jak by se dala spočítat pravděpodobnost, že někdo z mých soupeřů drží AJ,AQ,AK nebo TT, JJ, QQ, KK, AA?

(16 kombinací je pro any two cards, 4 kombinace pro páry, abych vám ušetřil drahocenný čas) .. :)

P.S ještě to zhoršuje všechno fakt, že karty jsou rozdávány po jedné ... Neexistuje na to nějaký vzorec? V podstatě binomické rozdělení pro závislé jevy? :) Nedovedu si ale představit, jak by to fungovalo, vždy by se asi musela nějak odečíst karta (nebo člen) který byl už použit...

Díky za pomoc a doufám, že si někdo najde čas a neodradí vás ani téma :)

#2 25. 05. 2011 18:23

FlyingMonkey
Reputace:   

Re: Pravděpodobnost v praxi

Tak koukám, že se do toho nikomu nechce :), jen byste mi sem mohli napsat, jestli to je kvůli tématu nebo si nevíte rady :) Já si na to kdyžtak zkusím přijít sám :) ...

Díky :P :))

#3 25. 05. 2011 18:28

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ FlyingMonkey:

Ono je to trochu slozitejsi. Treba clovek s 9-9 ma vetsi sance nez A-T (not suited). U suited je to zas vše jinak.

Další problém je, že pravděpodobnost lepší kombinace před flopem ti je prakticky k ničemu, protože většina her jde alespoň do flopu (a ty, co nejdou, tam nejde o karty).

#4 25. 05. 2011 18:38

FlyingMonkey
Reputace:   

99 vs AT je favorit asi na 55% ... takže pro mě v tomhle příkladě zanedbatelný rozdíl...

Já měl na mysli handy, kdy je člověk dominován - underdog ... Většinou 70/30 ;)
V jistých formátech pokeru - Sit and Go turnajích je to více než užitečná informace :) Věděl bys jak na to? Popřípadě pokud hráváš poker, můžem někde jinde diskutovat i o jiných aspektech :P

#5 25. 05. 2011 18:46

halogan
Ondřej

↑ FlyingMonkey:

1) Bavíme se to u výpočtech, takže nějaké zanedbatelné rozdíly mne tu nezajímají.

2) Neříkáš, jestli to jsou live turnaje nebo ne. Jestli hraješ online, tak je na to software, který ti počítá různé odds, které se občas hodí.

Ale jak říkám. Tahle informace ti je úplně k prdu. Měl bys už z hlavy vědět, že např. s 3-4 se před flopem hraje blbě a že máš položit, nebo nedovolit hru dojít do riveru. (nepočítám možnost nízkejch blindů a pouze checkovacích hráčů)

---

Když se dostaneš do flopu, tak už ta pravděpodobnost není úplně směrodatná. Dám příklad:
Na flopu je A-4-10 (barvy neřeším) a ty máš KK. Zajímá tě, jaká je pravděpodobnost toho, že člověk (nebo hůř — víc lidí) má eso. Ta pravděpodobnost je nějaké X %, ale ve skutečnosti je to číslo o něco větší. Proč? Člověk se špatnýma kartama u dobrýho stolu (kde nechoděj všichni na flop) se nedostane ke flopu. Takže ty řešíš "Jaká je šance, že tihle dobří protivníci s dobrejma kartama (+ bluffery vynechám) má eso?" — tam už je ta pravděpodobnost jinde.

---

Nejde to moc dobře kvantifikovat. Několikanásobně důležitější je naučit se odhadnout hru, protihráče, jejich chování v průběhu turnaje atd. Nějaký odds ti jsou většinu času k prdu.

#6 25. 05. 2011 18:59

FlyingMonkey
Reputace:   

Ja ale nepotrebuju vedet nic o flopu, ptam se na to kvuli push/fold fazi v SNG turnajich.

Takze o flopu vubec nemluvme pls ... Tahle informace mi vubec neni k prdu, protoze potom s touhle pravdepodobnosti muzu urcit pomoci calling range pravdepodobnost callu / foldu => popripade zjistit pravdepodobnost vyhry, kdyz callne a potom pomoci ICM zjistit, jestli je dany push +EV...

Samozrejme, pri hre nemuzes pocitat vsechno, ale poctivou pripravou a tim, ze pak hrajes ze svych nacerpanych zkusenosti zvysujes svou edge nad souperi. A vzhledem k tomu, ze poker je 0 game tedy penize se rozdeluji jenom mezi hrace, cim vic edge tim vyssi ROI...

Pokud tedy vis, jak by to slo, bylo by to super a hodne by mi to pomohlo :) 

Díky

#7 25. 05. 2011 19:46

halogan
Ondřej

↑ FlyingMonkey:

1) Cokoliv chceš spočítat, se stejně z hlavy nespočítá. Pokud to chceš orientačně, tak to z hlavy spočítáš vždycky.

2) Pokud se tim nechceš zabejvat/hraješ víc stolů, použij software. Ten spočítá všechno a fungujou se spoustou online heren (aspoň taková byla situace před nedávnem).

3) U SnG bych si spíš dával pozor na all-in blázny ve všech fázích, tam ti je všechna matematika k ničemu.

4) Pokud chceš opravodou odpověď, napiš na libovolné pokerové fórum, kde ti lidé odpoví přesně.

---

Je mi trochu líto, že dnešní hráči se všechno snaží umlátit spoustou matematiky a fancy slovíček.

Co se týče online hry: Spíš než všechna tahle matematika ti pomůže software ne v počítání, ale ve sledování hráčů a jejich návyků. Jak dlouho hrajou, jakej je jejich styl obecně atd. Při multi-table hře je tohle k nezaplacení.

Co se týče živé hry: Nic z tohodle ti nikdy nepomůže, protože tam akorát spoléháš na svou hlavu. Pokud plánuješ hrát živě, tak tuto energii do matematizování pokeru raději vlož do studia psychologie hry.

---

Ale tohle všechno ber jen jako povídačky mrzouta s teoretickými znalostmi, který nerad online hraní, offline na druhou stranu ano.

Zápatí