Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj, mám vypošétat Sp, V a Spl u jehlanu.
jenže je problém, tabulkách mám jen dva vzorce:
V = 1/3 Sp . v
a
S = Sp + Spl
jenže mám zadanou jen výšku (2,4 m) a strany a (1,8m)
jehan je 6ti boký
jak z toho bvybruslit? když S celý vzorec neznám?

↑ Fredy.00:
potřebuješ ještě délku hrany, která je určena bodem podstavy (A) a vrcholem (V)... což lze vypočítat Pythagorovou větou z trojúhelníku ASV, kde S je střed podstavy

↑ Fredy.00:
Podstava je šestiúhelník. Nakresli si to měl by si to vidět.
↑ janca361:
vím, proto se taky jmenuje šestiúhelník...
ale potíž je v tom že já netuším jak vypočítat něco ze vzorce kde neznám ani jedn hodnotu :(

↑ Fredy.00:
přestav si, že ten pravidelný šestiúhelník máš vepsaný v kruhu... pak středem podstavy je střed tohoto kruhu a tento šestiúhelník můžeš rozdělit na šest rovnostranných trjúhelníků
↑ Fredy.00:
Ak je šesťuholník pravidelný, poznáš toho viac...
Pravidelný šesťuholník je poskladaný zo šiestich rovnostranných trojuholníkov. Vieš prečo?
↑ Fredy.00:
Nevím tedy co vás ve škole učí, ale myslím si, že bys měl být mnimálně v prvním ročníku (na konci) střední školy. A to bys už oravdu mohl vědět, že pravidelný šestiúhelník je tvořen 6-ti rovnostrannými trojúhelníky, jejichž strana se rovná té tvé zadané straně. Obsah jednoho takového rovnostranného trojúhelníka už určitě spočítat zvládneš. (Pak Sp=6*plocha jednoho rovnostranného trojúhelníka)
Pro spočítání plochy pláště (Spl, bude tvořena 6-ti stejnými rovnoramennými trojúhelníky) zkus nejdříve pomocí Pythagorovy věty spočítat výšku toho trojúhelníka (nápověda - výška bude přeponou v pravoúhlém trojúhelníku, kdeodvěsny jsou výška jehlanu a poloměr kružnice vepsané podstavě.(který je stejný jako výška toho rovnostranného trojúhelníka v podstavě))