Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
přiklad:
50 studentů má známkový průměr 2,3, interval pro rozptyl [2,1;2,5]. Vypočítejte jaká je pravděpodobnost, aby se žáci do tohoto rozptylu vešli???
nějak nechápu co touto úlohou chtěl zadavatel říct.... může mi tu někdo hodit nástin řešení?
Děkuji

nevim, v zadani mne schazi jedna nejaka informace. Teoreticky, kdyby byla zadana hladina vyznamnosti, tak by se dal zjistit vyberovy rozptyl, ale co s nim pak? :) porovnat s prumerem a meznimi hodnotami ISu pro rozptyl a z toho nejak vykouzlit pravdepodobnosti?
↑ erkyl poaró:
dejme tomu ze alfa = 0,05
já hlavně moc nechápu ten "rozptyl 2,1 až 2,5 to zřejmě značí minimální a maximální průměr u jednotlivého žáka?

↑ Andres:
no, jak jsem psal: 2,5 = horni mez oboustranneho intervalu spolehlivosti pro rozptyl, kdyz str. hodnotu nezname -- takze maximalni odchyleni by bylo 2,5^(1/2) (viz. z rozptylu smer. odchylka) od toho prumerneho zaka daneho vyberu.
"jaká je pravděpodobnost, aby se žáci do tohoto rozptylu vešli?" - z toho mam i castecnej pocit, jako by po nas chteli zjistit mozna tu alfu... v tom pripade by schazel vyb. rozptyl, dle me
↑ erkyl poaró:
a kdyby :) byl ten interval vyběrovýro rozptylu? tak by to stejně nepomohlo co?
furt tam na vypočítání chybí alespoň jedna další proměnná.... :/
↑ erkyl poaró:
taky mam pocit, že chtějí alfu...
a co takhle:
2,1 = 49 * s^2 / chisq{1-a/2}(49)
2,5 = 49 * s^2 / chisq{a/2}(49)
↑ raaada:
problém je, kde vemu to S (rozptyl) ? když mám zadaný jen interval rozptylu? (nevidim kde to "vzít") ...
když to tak vezmu a kouknu na to.... tak ze zadaných hodnot vím, že delta (ten kus vzorce který se odčítá od střední hodnoty 2,3) musí být roven 0,2 abych se vešel do rozptylu... pak se dostanu do stejného problému jako ty... chybí mi buď alfa nebo S nebo sigma (směrodatná odchylka)
je to nějaký zapeklitý :/
EDIT:
momentík... možná už vím, zkusím něco splácat...
EDIT 2:
tak nevim prostě potřebuju ještě jednu hodnotu.... ten tvůj předělaný vzorec pro interval rozptylu je dobré vodítko, ale chybí mi tam to s :/
↑ raaada:
jo už jsem to takhle spočítal... ještě se zeptam asi blbě, ale pro chisq{a/2}(49) vychází z tabulky číslo větší než pro
chisq{1-a/2}(49) .... takže mi to potom vyjde jakoby obráceně... jak to? i při výpočtech intervalu rozptylu se to potom obrací....
Může mi to někdo nějak vysvětlit proč tomu tka je? :)
Stránky: 1