Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechy,
mám jeden malý problém s globálními extrémy. Mám příklad h(x,y)=4x-5 a musím najít abs. extrémy na množině M{[x,y]€R^2 : x<=0,y>=0,y<=x+5}
Budu vděčný za jakoukoli radu k postupu.
Děkuji:-)
Načrtni si obrázek množiny dle zadaných kritérií.
Absolutní extrém může nastat buď v bodech lokálního extrému ležícího uvnitř množiny M nebo v bodech na hranici množiny.
↑ Geronimo: To vím, ale jak ho najdu. Jde mi o ten postup.
I. Najdi stacionarni body funkce
a jestli lezi nektery v zadane mnozine, tak vypocitej, jestli je lokalnim extremem. Zjisti jeho funkcni hodnotu.
II. Vysetri hranice mnoziny. To udelas tak, ze do rovnice
dosadis postupne vsechny hranice te mnoziny (pro hranici x=0 budes pocitat rovnici
a mel bys dostat funkci jen o jedne promenne a jeji extremy bys mel byt schopen vypocitat. Shodou okolnosti je to konstatni funkce.)
III. Ted jeste je potreba spocitat funkcni hodnoty v krajnich bodech (treba pro mnozinu danou obdelnikem to budou vsechny ctyri vrcholi).
IV. Z tech bodu, co jsi vypocital, bude maximum (minimum) tam, kde je funkcni hodnota nejvetsi (nejmensi).
Jeste jedna poznamka:
Mel by ses zamyslet nad tim, jak bude vypadat graf, kdyz funkcni hodnota neni zavisla na y.
Stránky: 1