Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
potřebovala bych trochu navést s těmito příklady:
vektor (X; Y)' má spojité rozdělení charakterizované
sdruženou hustotu
jinak 0
mám vypočítat kovarianci a korelační koeficient
vypočetla jsem si marginální rozdělení X a Y:

což nesedí s výsledkem
, takže určitě někde dělám chybu, ale nevím kde.
Mohl byste mi to někdo zkontrolovat?
potom mám ještě vypočítat 
s tím si bohužel vůbec nevím rady
Díky předem za pomoc
Zdravím,
tuto úlohu jsem kontrolovala, zkus se podívat, bohužel teď nemám čas na něco podrobnějšího, ale snad pomůže.
Měj se.

↑ drabi:
Pokud si nakreslíš ty hustoty, tak Y > 2X bude platit v trojúhelníku s vrcholy [0,0], [0,1] a [1/2,1]. Když prointegruješ přes něj tu sdruženou hustotu, měla by ses dostat k výsledku.
↑ halogan:
Musím říct, že to, cos napsal, moc nechápu. Mohl bys to prosím třeba rozepsat, nebo nakreslit?
Díky moc

My známe předpis pravděpodobností na oblasti (0,1)x(0,1) (jinde nás nezajímá, tam je všude nulová).
Dohromady je to po integraci jednička, tedy 100% nějaký jev nastane. Nás zajímá, kdy daný jev bude vykazovat vlastnost Y > 2X. Tedy kdy druhá souřadnice bude alespoň dvakrát větší než ta první.
Když si nakreslíme "hraniční" možnost Y = 2X (přímka se strmostí 2, prochází nulou), rozdělíme si náš pravděpodobnostní prostor na dvě části. Jedna z nich bude vyhovovat naší podmínce a tu chceme "zintegrovat".
Stránky: 1