Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 05. 2011 17:49

kt5
Reputace:   

analytická geometrie - souměrnost bodů

Ahoj, narazila jsem na dva příklady, se kterými si nevím rady. Tuším, že nebudou zase tolik těžké, ale nenapadá mě, jak je vyřešit.

Př.1:
Určete bod M' souměrný k bodu M podle roviny ró, když máte zadáno: M(5,1,4), ró: 2x-y+z-1=0

Př.2:
Určete bod M' souměrný k bodu M podle přímky AB. A(0,0,-3), B(-6,-2,1), M(5,3,-1)

Napadlo mě akorát, že budu asi muset pracovat s kolmicí k rovině ró (přímce AB), která prochází jak bodem M, tak jeho obrazem. Taky asi bude potřeba směrový vektor té kolmice...
Děkuju za rady.

#2 29. 05. 2011 17:52 — Editoval Dana1 (29. 05. 2011 17:52)

Dana1
Host

Re: analytická geometrie - souměrnost bodů

↑ kt5:

Môžem poprosiť dodržiavať pravidlá?

Nápad asi nie je zlý. Ešte treba uvážiť jednu vlastnosť bodu súmerne združeného podľa roviny (priamky).

#3 29. 05. 2011 17:56

Alivendes
Reputace:   58 

↑ Dana1:
Mohu se zeptat, co je třeba tady za nedodržování pravidel? Když už to musí být, tak jsem si je po dlouhé době znovu pročetl, a nenašel jsem tam nic , co by bylo ve sporu s tímto příspěvkem nebo stím, proč jste můj příspěvek skryly. Děkuji

Volané číslo je imaginární. Otočte prosím telefon o 90 stupňů a zkuste to znovu.

#4 29. 05. 2011 17:57

Phate
Reputace:   99 

Př.1:
Určete bod M' souměrný k bodu M podle roviny ró, když máte zadáno: M(5,1,4), ró: 2x-y+z-1=0

Zpusobu je urcite mnoho. Ja bych si napriklad nasel rovnici roviny, ktera je od ró stejne vzdalena jako bod M a zaroven v ni bod M nelezi. A dale vis, ze obraz bodu M musi lezet na primce urcene bodem M a normalovym vektorem roviny. A to uz najde spolehlive bod M'

Př.2:
Určete bod M' souměrný k bodu M podle přímky AB. A(0,0,-3), B(-6,-2,1), M(5,3,-1)

Zase zpusobu reseni je nekolik, tezko rict, tkere je nejvice elegantni. Vyplati se uvazit kolmy prumet bodu M na tu primku a pak mozna pomoci vzdalenosti. Zalezi na kvusu. Vzdy to chce nejak pekne vyuzit vzdalenost a na jake primce ten bod lezi a je to doma.

Vykonávat věc, které se bojíme, je první krok k úspěchu.

Zápatí