Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
vedel by mi niekto poradit s tymito prikladami.potreboval by som to vysvetlit aby som to pochopil ak sa da. vopred dakujem...
1. Na morskom pobreží práve dovolenkuje žien, mužov a detí. Medzi ženami je neplavcov, medzi mužmi plavcov a medzi de?mi plavcov. Plávacie koleso si práve zakúpil jeden dovolenkár. Aká je pravdepodobnos?, že je to neplavec?
2. Určte asymetriu Alfa(X) základného súboru: 2,8 3,5 1,9 2,4 3,1 a výsledok porovnajte s tzv. excelovskou asymetriou.
3. Pravdepodobnos? zakúpenia zahraničného zájazdu v spoločnosti Tour jedným klientom je 0,25. V pobočkách cestovnej kancelárii je práve 250 záujemcov, určte pravdepodobnos? toho, že zahraničný zájazd si zakúpi nie menej ako 200 záujemcov. Aplikujte asymptotické vzorce.
Precti si po sobe, zda tvuj prispevek opravdu vypada, tak jak ma :) v prvnim priklade nejsou cisla, efektivne si tak zamezujes moznost odpovedi ;-)
Může mně někdo poradit jaký zápis bude na pravé straně rovnice, P(y) když:
( P(w) > 15 ) = 1 - P(w) < 15 slovně P(w) je větší jak 15 = 1 - P(w) je je menší nebo se rovna 15
=
P(y) > 4 = ? a P(y) > 5 = ? znak = na řádku pod znake > a <
= =
↑ miroslav:
pokud jsem dobre lustila, tak tento zapis znamena:
( P(w) > 15 ) = 1 - (P(w) <= 15) doplnila jsem zavorky
"pravdepodobnost jevu, ze "neceho bude vic nez 15" se rovna (1 - "pravdepodobnost jevu opacneho") (ze neceho bude mene nebo se rovno 15)
(P(y) >= 4) = 1 - (P(y) < 4) ">=" "vetsi nebo se rovna" se meni na "< mensi"
(P(y) >= 5) = 1- ((P(y) < 5)
Staci to tak?
Zdravim
doufam, ze by mi nekdo mohl poradit.
Mam Poisson distribution s parametrem μ = 2.2
Mam take zadano c.d.f.
x 0 1 2 3 4 5 6 ....
F(x) 0.1108 0.3546 0.6227 0.8193 0.9275 0.9751 0.9925
Jak vypocitam lower quartile - ql or upper quartile - qu ?
Predem dekuji
1. Na morskom pobreží práve dovolenkuje 35% žien, 40% mužov a 20% detí. Medzi ženami je 30% neplavcov, medzi mužmi 25%plavcov a medzi de?mi 50% plavcov. Plávacie koleso si práve zakúpil jeden dovolenkár. Aká je pravdepodobnos?, že je to neplavec?
↑ kein.007:
Zvlastni uloha :-) do 100 % neco chybi (mame zeny, muze, deti v souctu 95 %, kdo jsou zbyvajici 5 % - hm :-)
Nicmene, to asi bude tak (zkusim to dkonce pojmenovat - "podminena pravdepodobnost", Bayesuv vzorec)
35% žien, 30% neplavcov
40% mužov, z toho 25%plavcov, tedy neplavcu 75 %
20% detí, z toho 50% plavcov, tedy neplavcu 50 %
Pravdepodobnost, ze kolo zakoupil neplavec - jev A za podminky, ze byl z urcite skupiny:
P(A) = P(A/B1)*P(B1) + P(A/B2) * P(B2)+ P(A/B3)*P(B3) = 0,3 *0,35 + 0,75 *0,4 + 0,5 *0,2
OK?
vie mi niekto poradi? s príkladom: určte pravdepod. toho, že jav A nastane práve osemdesiatkrát v 400 nezávislých pokusoch, ak pravdepodobnos? výskytu javu A je v každom pokuse rovné 0,2. použite asymptotické vzorce. Ďakujem
Ahojte.
prosím ešte o jeden príklad. v ponuke CK sa objaila nová destinácia Vian.ostrovy. pravdepodobnos? zakúpenia tejto destinácie jedným klientom je 2/3. v CK sa nachádzajú štyria klienti. vypočítajte najpravdepodobnejšiu hodnotu Ko a P4Ko. Ďakujem
Dekuji moc Plisni za pomoc s mym predchozim prikladem. Mam jeste jeden se kterym si nevim rady.
Nezavisle vzorky byly brany ze dvou normalne distribuovane populace s stejnou varianci. Vzorek 1, z populace 1, obsahuje 7 a ma vzorkovou variaci 5.104. Vzorek 2, z populace 2, obsahuje 10 a ma vzorkovou variaci 6.65.
Jak odhadnu celkovou spolecnou standardni odchylku a jak vypocitam t-quantile pro 95% interval spolehlivosti?
predem dekuji
↑ kein.007:
Jelikoz mam za ukol se zlepsovat ve statistice a pravdepodobnosti, tak zde jsou moje pokusy:
2. Určte asymetriu Alfa(X) základného súboru: 2,8 3,5 1,9 2,4 3,1 a výsledok porovnajte s tzv. excelovskou asymetriou
Muj navrh:
- excelovskou asymetrii zjistime pomoci nastroje Analyza dat - popisna statistika, koeficient sikmosti (to bylo rychle a vyslo mi to -0,257
- rucni zpracovani (vzorce) - pres prumer a smerodatnou odchylku - sestavime tabulku hodnot x1, x2, x3 x4, x5, najdeme prumer a pouzijeme upraveny vzorec pro koeficient sikmosti:
- vzorce jsou kopirovany z wikipedie
U prikladu 2 - nevaham a doufam, ze dobre, ale tady vaham:
3. Pravdepodobnos? zakúpenia zahraničného zájazdu v spoločnosti Tour jedným klientom je 0,25. V pobočkách cestovnej kancelárii je práve 250 záujemcov, určte pravdepodobnos? toho, že zahraničný zájazd si zakúpi nie menej ako 200 záujemcov. Aplikujte asymptotické vzorce.
Opet navrh - Binomicke rozdeleni s n = 250, p = 0,25. Kontroluji podminky, cim mohu aproximovat - pro aproximaci Poissonem neni splnena podminka (dostatecne male p), pro aproximaci normalnim n*p(1-p)=250*0,25*(1-0,25)=46,9 je to vetsi, nez 9 - aproximuji normalnim rozdelenim s a
A tady zacinam vahat:-)
, ted premyslim, jak se to hleda v tabulkach a zda neni chyba, ze jsem nepouzila normovanou hodnotu a zda to vubec dobre :-(
Tak kdybyste se nekdo podival, budu vdecna :-)
↑ viktoria:
V ponuke CK sa objaila nová destinácia Vian.ostrovy. Pravdepodobnos? zakúpenia tejto destinácie jedným klientom je 2/3. v CK sa nachádzajú štyria klienti. Vypočítajte najpravdepodobnejšiu hodnotu Ko a P4 Ko.
Opet pouze navrh :-)
Schema Bernoulliho
mame n=4, p=2/3 (zakoupeni), q=1-p=1/3 (nezakoupeni). Nekpravdepodobnejsi hodnota k se ma nachazet v intervalu od (np-q) do (np+p), tedy od 7/3 do 10/3 a ma to byt hodnota celociselna. V tomto intevaru se nachazi Ko = 3.
P4 (3) = C(4 nad 3) * (2/3)^3 * (1/3)^1 = 32/81 asi 0,395.
1. priklad od ↑ viktoria: je na stejnem principu jako to, co jsem se pokousela resit v predchoyim prispevku.
Dekuji za kontrolu :-)
↑ jelena:
Priklad 3: Takovou uvahu ospravedlnuje takzvana centralni limitni veta, cili princip reseni je podle meho dobre. Scitame 250 velicin z alternativniho rozdeleni, tento soucet ma potom priblizne rozdeleni normalni.
↑ jelena:
Tady nemuzu moc posoudit co je dobre a co ne, nebot nerozumim symbolum Ko a P4 Ko.
1. Na každom z troch úsekov A1, A2, A3 diaľnice v smere Prešov – Bratislava sú vykonávané dopravné kontroly. Pravdepodobnos? kontroly motorového vozidla je pre jednotlivé úseky rovná:P(A1)=0,7 P(A2)=0,8 P(A3) =0,9 . Aká je pravdepodobnos?, že motorové vozidlo bude kontrolované aspoň na dvoch úsekoch diaľnice
2. Na univerzite je 1000 počítačov pripojených k sieti Internet a na obrazovke 200 počítačov priemerne je natiahnutá univerzitná webová stránka. Pomocou asymptotických vzorcov určte pravdepodobnos?, že uvedená stránka je na obrazovkách 200 až 300 počítačov univerzity
3. Číslo x vyberieme z intervalu[1,3] , číslo y vyberieme z intervalu [2,4] . Aká je pravdepodobnos?, že dvojnásobok čísla y mínus jedennásobok čísla x je väčší ako tri?
4. Vo vestibule hotela je pripravený vý?ah, ktorý tri osoby A, B, C vyvezie na 1. alebo 2. poschodie. Aká je pravdepodobnos?, že aspoň jedna osoba vystúpi na 1. poschodí?
5. V cestovnej kancelárii sú dvaja klienti. Prvý klient si zakúpi fakultatívny výlet s pravdepodobnos?ou p 1 = 0,7 a druhý klient s pravdepodobnos?ou p2 = 0,4. Určte rozdelenie pravdepodobnosti zakúpenia fakultatívneho výletu dvomi klientmi
6. Počítač náhodne generuje čísla x patri (2,4) y patri (3,6). Počítač vyhráva, ak y je mensie ako 2x-2 , hráč v opačnom prípade. Určte pravdepodobnos? pre výhru hráča
7. CK ponúka domáce zájazdy v cene 1, 3, 5, 7 p. j. a zahraničné zájazdy v cene 10, 20, 40, 60, 80 p. j. Klient sa rozhodol zakúpi? jeden domáci a jeden zahraničný zájazd. Aká je pravdepodobnos?, že bude zakúpená dvojica zájazdov v cene najmenej 64 p. j., ak viete, že bol zakúpený zájazd v cene 60 p. j.
3. Z obrázku mi plyne P=75%
Zakreslím do kartézské soustavy oba intervaly, určím funkci pro závislost y na x a načrtnu křivku. Tou je přímka, která mi to dělí na 75% tak, aby byla podmínka splněna.
6.Podobný případ. Funkce mi dělí graf na 5/8 pro hráče a 3/8 pro PC. Takže P hráče by měla být 62,5%.
↑ ttopi:
Rozumis tomu, co ten nas kolega podnika s prispevky?
Pristupoval jsi k tomu jako permutace s opakovanim?
A nemas hledet do geometrie? - vychovna poznamka :-)
↑ VladaPi:
Kolega ttopi to uz vyresil :
V pripade, ze by dcera potrebovala pres vzorce na kombinace, variace, permutace, tak ta moznost je takova:
Slovo NOROVO se sklada celkem ze 6 prvku, z toho 3 prvky se opakuji, ostati jsou po 1. Vsech moznych anagram sestavime tak, ze budeme premistovat pismenka - to znamena permutace. jelikoz nektery z prvku se opakuje - pak permutace s opakovanim
Pravdepodobnost jevu A - "na prvni pozici je pismeno O" :
pocet vsech slov s pocatkem O
P(A) =-------------------
pocet vsech moznych slov
Vzorec pro permutaci s opakovanim vypada takto:
,
v nasem pripade - pocet vsech moznych slov
,
pocet vsech slov s pocatecnim pismenem O (prakticky to provedeme tak, ze jedno O pevne umistime na zacatek a permutaci budeme tvorit ze zbyvajicich 5 pismen
,
Pravdepodobnost P(A)= 60/120 = 0,5, coz je stejny vysledek jak u kolegy ttopi
tady jsou vzorce, co mozna budete potrebovat (dcera by to mela mit i v ucebnici):
http://cs.wikipedia.org/wiki/Permutace# … A1n.C3.ADm
http://cs.wikipedia.org/wiki/Variace_%2 … atorika%29
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kombinace
http://cs.wikipedia.org/wiki/Pravd%C4%9Bpodobnost
↑ jelena:
Moje řešení je podstatně jednodušší, protože jsem si úlohu značně zjednodušil. Mě v podstatě zajímá jen první písmenko, tak jsem to tak řešil. Na první pozici mám 6 možností, z toho 3 kladné, takže 1/2.
Jdu si ještě opakovat, ale moc toho neumím. Jsem tam sám, ostatní se asi strachy odepsali :-(
Stránky: 1 2