Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ pololilo:
vis, jak vypada binomicky rozvoj?
↑ pololilo:
Zkus se podívat Tady
↑ pololilo:rozpíš tú mocninu pomocou binomickej vety a uvidíš to
↑ pololilo:
Tvar binomického rozvoja vidíš v odkaze ktorý ti poslal napr. ↑ Cheop::
Tu môžeš ignorovať absolútne členy: namiesto môžeš počítať s a môžeš v tomto kroku ignorovať taktiež.
Dostávaš tak zjednodušený vzorec ktorým vypočítaš k.-ty člen:
Pokračuj a vypočítaj čomu sa rovná k - čiže ktorý člen binomickéh rozvoja má člen Potom dosaď do tohto vzorca:
už budeš poznať. Potom už jednoducho dopočítaš konkrétny koeficient pri k.-tom člene...
↑ standyk:
díky ti moc standyk, problém je v tom, že já nevim, jak se taková rovnice řeší.
↑ pololilo:
Toto musíš vedieť vypočítať, sú to len jednoduché mocniny:
Takto pokračuj ... x môžeš zanedbať a počítaj len s mocninami. vypočítaš
Týmto vypočítaš ktorý člen binomického rozvoja obsahuje
Ďalej pokračuj ako som ti písal vyššie. Dosaď do vzorca binomického rozvoja
EDIT: Ak nechápeš binomickému rozvoju tak ten si musíš rozhodne naštudovať lebo tu sa bez neho nepohneš. Ako Cheop písal tu máš celkom dobrý: odkaz
Zhodou náhod je celý príklad prezentovaný aj tu :)
↑ standyk:
pro k mi tam vyšla kvadratická rovnice
↑ pololilo:
Žiadna kvadratická rovnica nevznikne. Exponenty nenásobíš ale sčítaváš. Použi vzorec:
a teda:
↑ standyk:
jak by to vypadalo v tomhle příkladě?
Tam je 2x
výsledek má být B: je nutný si to takhle rozepisovat?
↑ pololilo:
Daj to ale najprv do novej témy lebo si to tu už nikto nevšimne...
EDIT:
Riešiť to budeš presne tak isto ako ten predtým. To nič nemení na veci. Prepíšeš si to na a riešiš rovnako... Najprv -ty člen a potom odtiaľ výsledný koeficient...
↑ standyk:
Ahoj, je mi jasné, že umíš úlohu vyřešit a máš poctivou snahu poradit kolegovi, ale rovnice
resp.
jsou bohužel nesprávné, protože na jejích pravé straně chybí činitel
resp. .
Ten sice na řešení úlohy nemá vliv, nicméně matematická rovnice by měla být zapsána správně, zde například ve tvaru
,
třeba s poznámkou, že je číslo, které je nezávislé na x a jehož bližší hodnota či vyjádření nás (momentálně) nezajímá.
Nepřesný výklad může být matoucí, je-li podán někomu, kdo s matematikou evidentně zápolí a sám si "korekci s konstantou "
neumí domyslet.
↑ Rumburak:
Áno, to je pravda. Dúfam že som tým zbytočne nepomýlil tázateľa. Ďakujem za pripomienku.. :)
Ahoj!! Mam podobny priklad: urcit koeficient x2 v binomickem rozvoji (treti odmocnina z x + 2/x) na 10 ... x se nerovna nula... Ke clenu jsem se dostala ale nemohu se dopocitat ke koeficientu potom co dosadim k, spravny vysledek by mel byt ( 10 4) * 2 na ctvrtou, poradite mi jak se k tomu dostanu? Dekuji!!
↑ petulinka332:
Zaprvé by bylo více než vhodné si založit vlastní téma. Za druhé by bylo vhodné příklad napsat v LaTeXu pro přehlednost (máš k dispozici při psaní příspěvku vpravo).
A za třetí, tedy vyjímečně ke Tvému příkladu:
Píšeš, že máš určit koeficient u zřejmě v binomickém rozvoji .
To zjistíš při rozepsání binomického rozvoje.
Tady se zastavím, protože mám podezření, že by v druhém členu mohlo vzniknout nějak .
xka se mi zkrátí a mám .
Takže by měl být koeficient .
Jenže ty uvádíš výsledek , což platí pro pátý člen.
Zkusme si to rozebrat. Pátý člen daného binomického rozvoje dostaneme
xka se opět zkrátí a v tom zlomku ve jmenovateli bude sice, což je ovšem .
Takže buď máš ty blbě zadání nebo oni blbě výsledek.
Ahoj, omlouvam se, za to ze jsem se k nekomu vecpala do tematu a ze jsem to nenapsala spravne, jak to ma byt. Bohuzel jsem na teto strance od vcera nova a neorientovala jsem se tady, byla jsem rada, ze jsem aspon napsala svuj problem.
Diky moc za velkou pomoc!
Protoze jsem si nevedela rady s tim, jestli to mam vypocitane spravne ci ne, vyslo mi k 1 a po dosazeni mi vyslo to same co tobe ( 10 1) * 2, takze ted uz vim diky tobe, ze to maji oni jako spatnou spravnou odpoved a nebo blbe zadani, je to test z onlinu na strankach VSE.
Tak jeste jednou diky!!!!
↑ bejf:
Zdravím ,
ten výsledek by byl dobře pokud by otázka zněla:
"Jaký koeficient bude u členu" s no a osobně si myslím, že při přepisu se přehlédlo to mínus.
Stránky: 1