Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ze vztahu pro fiktivní poloměr svazkových vodičů obecně vyjádřete neznámou n (kde n je celé kladné přirozené číslo větší než 1 - udávající počet svazkových vodičů). Uveďte celý postup vyjádření.

Mohl by jsi mi nascreenovat celý postup?
↑ RUFFRIDE:
↑ RUFFRIDE: děkuji.
↑ jednadvacetsvestek:
Zdravím,
podle pravidel by bylo vhodné se pokusit o vlastní postup. Doporučuji použit vzorce pro úpravy mocnin a odmocnin. Děkuji.
Ten postup asi nebude v pořádku. Nejspíš bylo přehlédnuto, že je tam také n-tá odmocnina. Ono najít inverzní funkci k třeba
není vůbec jednoduché (viz třeba wolframalpha), a tady se de facto něco takového vyskytuje.

↑ jelena:
Také tě zdravím já se o vlastní postup pokoušel ale netuším jak to mám dělat.
↑ musixx:, ↑ jednadvacetsvestek:
Zdravím a děkuji, navrhuji překontrolovat původní vzorec. Co vyjadřuje například pro 2 vodiče ve svazku? Děkuji.

↑ jelena:
Jak překontrolovat ?
↑ jednadvacetsvestek:
například náhledem do vaši učebnice, kde jsou uvedeny jednotlivá označení. Protože mně se nezdá, že je zapsán správně.
co je
- průměr jednoho vodiče?
- vzdálenost vodičů? nebo průměr celého svazku?
Protože pokud kolega musixx upozorňuje, že to nebude jednoduché, tak určitě nebude.

↑ jelena:
Jednoduché to tedy není proto žádám o pomoc.
R…poloměr opsané kružnice os použitých vodičů
n…počet vodičů
r..poloměr použitých vodičů
rf..fiktivní poloměr
n- potřebuji vyjádřit..
↑ jednadvacetsvestek:
děkuji, to se zdá být v pořádku. Totiž - pomoci prostředků SŠ nedokážeme vyjádřit v zápisu n="nějaký výraz, který n neobsahuje", to je, na co poukazuje kolega ↑ musixx:.
Tedy buď se spokojiš s nějakou modifikaci od kolegy ↑ RUFFRIDE:, že n bude jak na levé, tak na pravé straně (a požadavek úlohy nebude spolněn). Nebo úloha nejde řešit prostředky SŠ.
Minimální vizuální výskyt
bych viděla v tomto zápisu:
logaritmováním (např. dekadickým) můžeme dojit:
zde prostředky SŠ končí a pořád je n nalevo a napravo.

↑ jelena:
Děkuji ale bohužel pořeboval bych to n na jedné straně mám se teda zkusit opta v sekci vysoké školy ?
↑ jednadvacetsvestek:
pokud to má být úloha pro SŠ, tak bude v sekci SŠ. Pokud někdo z kolegů sleduje průběh debaty, tak určitě dojde s návrhem.
Jak daleko bys s vyjádřením došel Ty sam?
Spíš bych to viděla na dotaz na vašeho učitele, zda předpokládá vyjádření
.

↑ jelena:
Úkol:
Ze vztahu pro fiktivní poloměr svazkových vodičů obecně vyjádřete neznámou n (kde n je celé kladné přirozené číslo větší než 1 - udávající počet svazkových vodičů). Uveďte celý postup vyjádření a výsledný vztah dokažte číselně ZKOUŠKOU pomocí vypočtených hodnot z DU09.
Toto je kompletní zadání jak nám to zadal, řekl že máme pouřít internet a zjistit to jak chcem.
↑ jednadvacetsvestek:
Internet jsi použil.
Co je v DU09? Děkuji.

↑ jelena:
Příklad na snížení ztrát Korónou:
Pro snížení ztrát korónou vypočtěte fiktivní poloměr pro AlFe lano s průřezem, S=97mm2 osová vzdálenost vodičů je. a=230mm.
Pro n svazkových vodičů: n = 2 až 20
↑ jednadvacetsvestek:
s použitím
bude jiný vzorec? Myslím si to.
Tedy budeš si dělat tabulku (EXCEL?) pro výpočty fiktivního poloměru pro různý počet
.
Potom si zvoliš některý z výpočtených hodnot
a budeš používat do zadání z úvodu a budeš počítat
, které se musí shodovat se zadání DU09.
Do komentáře napíšeš, že vyjádřit n umíme pouze tak, jak jsem provedli a proto řešíme úlohu numericky. Například pomocí Wolframalpha vyřešíme.
Je to tak srozumitelné? Děkuji.
↑ jednadvacetsvestek:
Zkus se podívat Sem (Example 1) (s využitím substituce od ↑ musixx:)