Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o pomoc s tímto příkladem...
Určete X€R, aby pátý člen binomického rozvoje (2/x-√x)9 byl roven 2016.
Ještě jednou v kulaté závorce je v čitateli 2, ve jmenovateli X, mínus, odmocnina z X, konec závorky, na DEVÁTOU.
Zajímal by mě postup tohoto příkladu. Děkuji.
(Pokud tu příklad nebo postup je, tak se omlouvám, ale v té záplavě témat a příspěvků jsem ho nenašel) :-( Jinak jsem tu nový, tak mě prosím neukamenujte ...
↑ sppo:
Striešky znamenajú mocninu.
126 . 32/x^5 . x^2 = 2016
2 = x^3
x = třetí odmocnina ze dvou
V TeXe:
Medzi znakmi $ $ je toto: 126\cdot\frac {32}{x^5} \cdot x^2 = 2016![kopírovat do textarea $2 = x^3\\x = \sqrt[3] 2$](/mathtex/72/725da06283a255b8e69d6bc529921be7.gif)
↑ sppo:
No - môžeš písať aj slovami, ale môže sa Ti stať, že sa to nebude chcieť nikomu čítať a teda ani riešiť...
Ver tomu, že až taký des to nie je, pravidlá matematického zapisovania (anglická klávesnica) sú tuším na hlavnej stránke a TeX už od toho nemá ďaleko...
TeX má výhodu, že keď klikneš na text napísaný v TeXe, objaví sa Ti celá syntax v textarea - z toho sa dá všeličo naučiť.
A je tu aj pieskovisko, kde sa dá TeX skúšať alebo sa tam dá pýtať...Odkaz