Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím,
mám problém s otázkou ke zkoušce. Mohl by mi na ni někdo srozumitelně a pokud možno s nákresem odpovědět?
--- > Čím lze nahradit funkce sin x, ex, když je x malé. Nakreslete a zdůvodněte.
Děkuji a jsem s pozdravem.
Zkus Taylorův rozvoj.
Obrázkem bude míněno asi něco jako je tady hned nahoře (aspoň schematicky).
http://en.wikipedia.org/wiki/Taylor_expansion

no rád bych, ale nevím, jak Taylora aplikovat na tenhle druh příkladu:-) nešlo by nějaké podrobnější vysvětlení ? Ani ten obrázek moc nechápu... :/
↑ lukasklhufek:
Nekoukej na obrázek, ale na tu definici. Umíš ty funkce zderivovat? Umíš ty derivace vyčíslit v nule (ptají se na x malé, tak budeme rozvíjet v nule, tedy a=0)?
Pokud ano, tak sestav prvních pár členů té řady. Jak vidíš, tak pokud vezmeme jen první člen, tak jsme aproximovali sin(x) kolem nuly konstantní nulovou funkcí, a
aproximujeme jedničkou - na to by i bez Taylora nebylo těžké přijít. Čím víc členů vezmeš, tím přesnější aproximace bude.
Jinak jestli sis alespoň otevřel ten odkaz od ↑ anes:, jistě ti neušlo, že
je tam rozvinutá v sekci Examples, v sekci Approximation and convergence je pak T.p. 7. stupně funkce
i s obrázkem. Dále se podívej na proslulou dokonalou animaci.
↑ lukasklhufek:
Je otázka, zda examinátor bude chtít slyšet o metodě, která je jemná leč složitá, nebo naopak o metodě, která je méně jemná,
leč myšlenkově i technicky velmi jednoduchá. Ten Taylorův rozvoj je už jemnost, avšak mnohdy vystačíme i s poměrně hrubým
nahrazením, kdy funkce g nahrazující v okolí bodu c funkci f je funkce lineární, jejímž grafem je tečna ke grafu funkce f v bodě c.
Pak bude
. (Je to zároveň Taylorův polynom stupně 1.)
EDIT: Co to znamená, že "x je malé" ? že se blíží k -oo ? Pak bychom exponeciálu měli nahradit nulou, avšak sinus nepůjde nahradit
ničím jednoduchým, protože jde o periodickou funkci . Spíše asi bylo míněno, že " |x| je malé ".